В продължение на вече сто години хората карат автомобили. Колата

...
В продължение на вече сто години хората карат автомобили. Колата
Коментари Харесай

8 красиви града, които се стараят да намалят трафика до минимум

В продължение на към този момент 100 години хората карат коли. Колата се смята и за главен метод, с цел да стигнете от точка А до точка B, изключително когато става дума за по-големи дистанции. Но, за жалост, към този момент не е най-удобният метод за напредване, изключително в градска среда.

Например, в Лондон ще стигнете доста по-бързо там, където отивате, в случай че карате колело, а не колата. Във всяка страна към този момент има най-малко по един град, където трафикът е извънредно претрупан. Вследствие на това, сега от ден на ден градове стартират да основават повече и повече пешеходни зони, в които придвижването на коли е безусловно неразрешено.

Ние от ИскамДаЗнам бихме били изключително щастливи в случай че можехме да се поразходим в центъра на някой прелестен град, където няма да има никакъв авто трафик. Някои градове към този момент са почнали да работят по реализирането на тази наша фантазия!

Копенхаген, Дания

От всички градове в Европа, в Копенхаген има минимален брой коли. През 60-те години на XX век градските управляващи почнали да уголемяват пешеходните зони и да понижават броя на улиците, по които могат да се движат коли в централната част на града. Днес в Копенхаген дължината на велоалеите е повече от 320 километра, също по този начин, ръководещите възнамеряват да построят нови автомагистрали, по които ще се движат само колела, като по тези „ велосипедни “ автомагистрали ще може да се стига от центъра до всички покрайнини на Копенхаген.

Хамбург, Германия

Въпреки, че достъпа до центъра на града с автомобил не е категорично неразрешен, градските управляващи се стараят да насърчат жителите на Хамбург да изберат различни способи за напредване – като вървят пешком, карат колелета или като употребяват градския превоз. Един план за така наречен „ зелена мрежа “ също е иницииран – той включва построяването на голям брой велоалеи и алеи за пешеходци, които ще бъдат изцяло изолирани от пътищата, по които се движат коли. Планира се в идващите 20 години да се изградят и доста паркове, още повече велоалеи и тротоари за пешеходците в Хамбург. Крайната цел е тази мрежа да обхване повече от 40% от общата повърхност на града.

Мадрид, Испания

Много от основните улици в Мадрид са зони, освободени от авто трафик и всеки, който си разреши да влезе в тях с колата си ще би трябвало да заплати санкция в размер на почти 85 евро. Изключение се прави само за тези, които живеят в региона. И още – хората, за чиито коли е изчислено, че замърсяват в по-голяма степен околната среда, трябват да заплащат по-високи такси за паркиране. Градската администрация възнамерява и да направи централната част на града напълно пешеходна зона, като в това време счита в идващите 5 години да преустрои централните улици по подобен метод, че те да бъдат пригодени единствено и само за пешеходци.

Париж, Франция

Преди две години, равнищата на замърсяване на въздуха във френската столица се покачиха фрапантно, което от своя страна принуди държавното управление да забрани за един ден на коли с четни номера на регистрационните табели да се движат в централната част, а на идващия ден забрани придвижването на колите с нечетни номера. Само това еднократно деяние понижи замърсяването с 30%.

Градската администрация възнамерява да усили броя на велоалеите и да разрешава единствено на електрически автомобили да влизат в централната част на града. Крайният период за осъществяването на този проект е 2020 година. Понастоящем в центъра на Париж има няколко на брой пешеходни зони, а на жителите на кварталите там не е позволено да карат в централната част през уикендите.

Хелзинки, Финландия

Очаква се популацията на Финландия да се усили в идващите 10 години. И противоположното – планува се, че броя на колите ще намалее фрапантно. В новооснован план се планува трафика на коли да бъде пренасочен напълно към предградията, а в центъра да се движат само транспортните средства, принадлежащи към градския превоз. Разработени са и голям брой мобилни приложения, които да оказват помощ на жителите и гостите на града да откриват най-близката точка, в която се оферират колела чартърен, както и най-близката спирка на трамваите. Вследствие на тези старания, колите стават все по-ненужно и по-нежелано средство за напредване във финландската столица.

Ченгду, Китай

Първоначалният дизайн на улиците на това китайско предградие е имал за цел да разреши на жителите му да доближат пеш до всяка една точка в границите на единствено 15 минути. Автомобилният трафик е позволен единствено в половината от пътните артерии, а другата половина е предопределена за велосипедисти и пешеходци.

Богота, Колумбия

В Богота велоалеите и пешеходните зони са били основани през 50-те години на XX век. Днес, общата дължина на велоалеите възлиза на над 300 километра. По множеството от улиците в центъра придвижването на коли е безусловно неразрешено, като само транспортните средства на градския превоз могат да се движат по тях.

Милано, Италия

Градската администрация в Милано раздава безвъзмездни карти за градския превоз на всички поданици на града, които съзнателно оставят колите си вкъщи и ги карат допустимо минимум. Всички коли се записват в специфична система. Когато автомобилът е паркиран, по картата на притежателя му се превеждат пари за билет за рейс или трен.

 

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР