В продължение на три дни първият дипломат на САЩ, Антъни

...
В продължение на три дни първият дипломат на САЩ, Антъни
Коментари Харесай

Малко поводи за оптимизъм след дипломатическата пробив на Антъни Блинкен

В продължение на три дни първият посланик на Съединени американски щати, Антъни Блинкен, броди из Близкия изток, пробвайки се да овладее обстановката който заплашва да излезе отвън надзор.

Израел в петък. Йордан в събота. Западният бряг, Ирак и Турция в неделя.

Всяко прекъсване слага своите провокации и дава съображение да бъдем песимисти, че се реализира огромен прогрес. Основното предизвикателство, пред което е изправен държавният секретар на Съединени американски щати, е, че той се пробва да откри приблизително състояние, където сега не съществува.

В петък господин Блинкен насърчи израелските водачи да създадат краткотрайни паузи във военните дейности, с цел да облекчат филантропичната помощ и да насърчат освобождението на заложници - ход, който израелският министър-председател бързо отхвърли.

На идващия ден, той се срещна с представители на арабските съседи на Израел. Всички те приканиха за неотложно преустановяване на огъня. Йорданският външен министър Айман Сафади сподели, че Израел прави военни закононарушения.

Приблизително по същото време в Съединени американски щати президентът Джо Байдън беше запитан дали се реализира прогрес към обезпечаване на тези филантропични паузи. Той подвигна палец и отговори „ добре “.

Оптимизмът на президента беше в внезапен контрастност с настроението на място тук, в Близкия изток.

Израел отхвърля апела на Блинкен за пауза в Газа

Сякаш с цел да подчертае напрежението в района, неделните визити на господин Блинкен бяха направени под прикритието на секретност. Той пътува до Рамала, с цел да се срещне с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас в ескорт от бронирани джипове и микробуси, преминаващи с висока скорост през улици, отцепени от бойци от палестинската дворцова армия.

Той дойде в Ирак под прикритието на тъмнината. Министърът и неговият дипломатически антураж облякоха бронежилетки и каски за късото пътешестване с хеликоптер от летището в Багдад до посолството на Съединени американски щати, където по-късно той се придвижи с конвой за среща с премиера Мохамед Шиа Ал Судани.

В понеделник той ще се срещне с турски публични лица - единствено един ден откакто президентът на Турция Реджип Ердоган отзова посланика на страната си в Израел и сподели, че е завършил да се занимава с господин Нетаняху. „ Изтрихме го, изхвърлихме го “, сподели турският водач.

Всеки път, когато господин Блинкен угаси един огън, наподобява, че изскача различен.

Попитах господин Блинкен на летището в Багдад дали споделя оптимизма на президента на Съединени американски щати по отношение на възможностите да убеди Израел да се съгласи на паузи и да накара арабите да одобряват това преустановяване на огъня е нереалистично в този миг.

Той сподели „ да “ и на двете.

Американците не престават да работи с израелците, с цел да отговори на опасенията по отношение на „ характерните и практическите аспекти “ на това по какъв начин могат да бъдат приложени филантропични паузи.

Що се отнася до арабите, той сподели, че има разлики в мненията по отношение на прекратяването на огъня, само че всички, с които той бе приказвал, имаха вяра, че филантропичните паузи могат да оказват помощ за освобождението на заложниците, да усилят разпределението на помощта в Газа и да ускорят извеждането на непознати жители от Газа.

" Постигнахме значим прогрес там през последните дни ", сподели той, само че " има и действителни затруднения, които идват дружно с това. "

За момента обаче наподобява никой не купува това, което господин Блинкен продава, частично тъй като и израелците, и арабските народи се оправят със личния си вътрешен напън, който разделя двете страни.

Боуен: Пет нови действителности след четири седмици война сред Израел и Газа

В петък, до момента в който господин Блинкен стоеше пред камерите на пресата с израелския президент Исак Херцог в центъра на Тел Авив, можеха да се чуят викания и клаксони - звукът на израелски протестиращи, призоваващи държавното управление да направи повече за спасяването на заложниците, взети от Хамас на 7 октомври.

„ Сърцето ни е с тях “, господин Херцог сподели.

Междувременно в страните от района - и в Европа и Съединени американски щати - пропалестински протестиращи всеобщо излязоха на улицата. Демонстрантите се изкачиха по оградата пред Белия дом във Вашингтон и извършиха улиците в Париж, Лондон и Берлин.

В Истанбул протестиращите издигнаха надпис, който призоваваше господин Блинкен „ съизвършител в клането “.

Ако пътуването на господин Блинкен може да бъде позитивно, то това е, че той приказва с всички страни и, за момента спорът не се е увеличен. След като октомврийската среща на Джо Байдън с арабските водачи в Йордания беше ненадейно анулирана след детонацията в болница в Газа, срещата на външния министър на господин Блинкен в събота беше индикация за прочут прогрес.

Въпреки това, опитите на държавния секретар да насърчи арабските си сътрудници да стартират да мислят за дълготрайното бъдеще на палестинците и средства за обезпечаване на " дълготраен " мир в района, бяха по-малко сполучливи.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > " Как можем даже да се забавляваме какво ще се случи в Газа, когато не знаем каква Газа ще остане след края на тази война? " — попита господин Сафади от Йордания. „ Ще приказваме ли за пустота? Ще приказваме ли за цяло население, превърнато в бежанци? “

На среща с водачи на еврейската общественост в Белия дом на 12 октомври Джо Байдън сподели, че счита, че крайният резултат от нещастието и кръвопролитията в Израел и Газа ще бъде изменен към по-добро Близък изток.

" Но въпреки това, аз бях посочен като присъщ оптимист ", добави президентът на Съединени американски щати.

На място тук, в района, подобен оптимизъм се оказа рядка стока.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР