В продължение на три дни 28 деца от всички области

...
В продължение на три дни 28 деца от всички области
Коментари Харесай

Проведе се първото заседание на Съвета на децата към председателя на ДАЗД

В продължение на три дни 28 деца от всички области на България дискутираха по значими за тях тематики.

„ Мнението и предложенията на децата по тематики, които ги касаят, са доста значими за Държавната организация за протекция на детето. Разчитаме на Вас освен дружно да намираме работещите механизми за съблюдаване правата на децата, само че и да бъдете още повече проводника на информация по детските тематики за Вашите връстници в учебните заведения и градовете Ви, тъй като всички деца би трябвало да знаят, че тяхното мнение е скъпо.

За мен като ръководител на Държавната организация за протекция на детето и за целият ми екип съвещанията на Съвета на децата са една от най-важните и приятни действия ", това сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на Държавната организация за протекция на детето при разкриване на първото съвещание на Съвета на децата към ръководителя на ДАЗД за 2023 година

Със засилен интерес и десетки въпроси членовете на Съвета на децата разискаха тематиката „ Киберсигурността и рисковете за децата " със Светослав Василев, началник на отдел „ Киберпрестъпления " в Националната следствена работа. Той изясни на децата какъв брой е тънка границата сред кибертормоза и киберпрестъплението и ги посъветва постоянно да споделят с родителите си, само че и да алармират способените органи.

Със заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева децата дебатираха изменението на климата и по какъв начин това въздейства на правата на децата. Заместник-министър Колева описа на децата за подхванатите дейности, както от Европейския съюз, по този начин и на национално равнище. Членовете на Съвета дадоха образци за техни начинания в учебните заведения им да има контейнери за разделно сметосъбиране, както и обособени такива за пластмасови капачки.

С доцент доктор Велина Тодорова, заместник-председател на Комитета на Организация на обединените нации по правата на детето, членовете на Съвета дебатираха активността на този интернационален орган. Децата имат права и те самите би трябвало да наблюдават за спазването им. Имайте мнение и го защитавайте, посъветва доцент Тодорова членовете на Съвета на децата. От своя страна те поеха уговорката да срещнат и техните връстници с активността на Комитета и дебатите по Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

По време на съвещанието членовете на Съвета се срещнаха в детайли и разискаха и Платформата за детско присъединяване на Европейски Съюз, както и Наредбата за профилирана протекция на деца на публични места.

Съветът на децата към ръководителят на Държавната организация за протекция на детето е съвещателен орган, който извършва активността си към този момент 20 години и се утвърди като механизъм, посредством който се чува гласа и мнението на децата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР