В продължение на седем години работихме заедно, ръка за ръка,

...
В продължение на седем години работихме заедно, ръка за ръка,
Коментари Харесай

Нанси Шилър: Камъче по камъче с община Пловдив съживихме баз...

В продължение на седем години работихме дружно, ръка за ръка, камъче по камъче, с цел да дадем нов живот на Епископската базилика на Филипопол. Това съобщи президентът на фондация " Америка за България " Нанси Шилър на церемонията по откриването на новото археологическо украшение на Пловдив.

Ето какво сподели още тя пред гостите:

Още в най-ранна възраст, моите родители ме научиха на най-важната дума „ благодаря “. Именно по тази причина бих желала да стартира днешното си слово с признателност.

Без съдействието с Община Пловдив, което стартира с кмета Иван Тотев и продължи с кмета Здравко Димитров, тези цветни камъчета можеха към момента да са скрити под многовековната пръст. Те и техните екипи нито за момент не отстъпиха от решимостта си да покажат на съгражданите си и света още един пай от неповторимата история на България. Участието на Министерството на културата оказа помощ за реализирането на плана от първите му стъпки до неговото привършване. Посолството на Съединени американски щати, под управлението на дипломат Херо Мустафа и предшественика ѝ дипломат Ерик Рубин, също не се поколеба в своята поддръжка. Приемете моите най-искрени благодарности.

Базиликата сплоти напъните и на над 50 компании - 48 от които са български. Техният труд, безрезервност и въображение трансфораха Базиликата в забележителност за генерации напред.

Благодаря и на EVN. Външната детска площадка е отлично допълнение към Базиликата и ще разреши на децата да учат до момента в който играят.

Благодаря и на компаниите и жителите, които „ осиновиха птица “, с цел да поддържат бъдещата културна стратегия на Базиликата. Вашата благотворителност е ослепителен образец за корпоративна обществена отговорност и се надявам доста други да последват вашия образец.

Не на последно място се обръщам към многочислените доброволци – студенти, притежатели на бизнеси, туристически гидове, представители на неправителствения бранш, магистрати, адвокати, публицисти, музиканти, писатели, представители на дипломатическия корпус. Вие прекарахте хиляди часове в почистването на тоновете пръст, плевели и отпадък. Без всички тези доброволци евентуално към момента щяхме да копаем измежду пръстта.

За първи път отидох на мястото, където преди доста епохи се е издигала Базиликата, през 2015 година Бяха ми разказвали за удивителните мозайки, скрити под пластове прорасли плевели и пясък, само че някак към момента не можех да си показва великолепието на това антично богатство. Докато един ден реставраторката Елена Кантарева не извади лопата и метличка и скоро пред мен се разкри цветна мозайка, изобразяваща птица. В този момент се трансфорах в въодушевен покровител и доброволец за идеята. Като постоянно към мен се присъединяваха и други членове на екипа и на Борда на шефовете на Фондацията.

Но ние през днешния ден нямаше да сме тук, в случай че не бяха откритията и изследванията на екипите археолози отпред с Елена Кесякова и след това с Жени Танкова.

Като се връщам в мислите си към оня миг преди седем години, изпитвам изключителна признателност. Благодарна съм за доверието, което проявихте към Фондация „ Америка за България “; признателна съм за опцията да изложим пред погледа на всички богатото културно завещание на България; признателна съм за новите другари, с които се срещнах, и вечно ще помня тези, които прибързано ни напуснаха; признателна съм, че през днешния ден имаме опцията да открием Базиликата за българските жители, а скоро и за интернационалните гости. Живот и здраве.

Всичко постигнатото е резултат на обединените старания на всички сътрудници и локалната общественост. И дано дружно да създадем по този начин, че всички по света да знаят за културно-историческото благосъстояние на България.

За мен и за сътрудниците ми от Фондация „ Америка за България “ е чест и привилегия, че участвахме във възобновяване на Базиликата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР