В продължение на повече от година Антикорупционният фонд (АКФ) работи

...
В продължение на повече от година Антикорупционният фонд (АКФ) работи
Коментари Харесай

АКФ: Разказът на Илия Златанов потвърждава история за Осемте джуджета

В продължение на повече от година Антикорупционният фонд (АКФ) работи по своето следствие за осемте джуджета, което изважда на показ схемите за обири на бизнеси в България със съдействието на знакови фигури от сенчестата част на правосъдната система. В последните две седмици АКФ разгласява обстойно изявление в две елементи с Явор Златанов, който е наследник на Илия Златанов – първият очевидец по сагата със собствеността на асансьорната фабрика “Изамет “. Във вторник вечерта проверяващата фондация от разкритията по абсурда..

“Четирите елементи на „ Осемте джуджета “ (Първа част, Втора част, Трета част, Четвърта част) проследяваха по какъв начин хипотетична престъпна мрежа за въздействие в голям брой институции, ръководена от някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут като „ Еврото “, се намесва в правния спор сред съсобствениците на групата сдружения за произвеждане на асансьори „ Изамет “ Илия и Явор Златанови.

В следствието се разкриваха съответни данни за това по какъв начин в България се реализира непозволено въздействие за споразумяване на юридически спорове, вършат се опити за завладяване на бизнес посредством присъединяване на правоохранителните органи и прокуратурата се разпорежда незаконно с конфискувани материални доказателства на огромна стойност.

Всички открити условия по случая са в детайли оценени в обявата „ Цялата история на „ Осемте джуджета “ – всичко, което не можахме да разкажем във филмите “.Какво споделя Явор Златанов в изявлението си в този момент? Как се отнасят свидетелствата му към към този момент откритото в миналогодишното следствие?

И при миналогодишното следствие, и по време на актуалното изявление се стремим фокусът да не попада върху фамилните връзки, и персоналните и имуществени разногласия във семейството Златанови, които съгласно нас не са от публично значение. Смятаме, че общественото внимание следва да се насочи върху установяването на метода на действие на значимите държавни институции, когато са намесени обилни имуществени ползи.

В изявлението си пред АКФ Явор Златанов изрича няколко свидетелства, които значително допълват историята на „ Осемте джуджета “. Важен факт е, че въпреки да са враждуващи страни в разногласието си за „ Изамет “, сведенията на Илия и Явор Златанови за намесата на хипотетичната престъпна мрежа към Петьо Петров съответстват във всички основни моменти. Ето кои са те:

Контактите на Илия Златанов и Петьо Петров

Явор Златанов авансово научава за контактите на татко си с Петьо Петров и обстоятелството, че Илия Златанов му се задължава за огромна сума пари за Явор Златанов да бъде задържан и унищожен от институциите. На 15.07.2019 година Илия Златанов фактически се задължава на брачната половинка на Петров – Любена Петрова, за сумата от 2 816 395 лв. по запис на заповед. Само два дни по-късно, на 17.07.2019 година, Специализираната прокуратура (СП) към този момент пристъпва към привличания в качеството на обвинени, арестувания и претърсвания и изземвания, ориентирани против съперниците на Илия Златанов – сина Явор, дъщерята Пролетина Златанова и брачната половинка Юлия Златанова, както и други лица към тях. Явор Златанов е арестуван рано сутринта в дома си като началник на проведена незаконна група и след това му е взета непрекъсната мярка задържане под стража от Специализирания углавен съд (СНС), а Пролетина и Юлия Златанови са освободени с парични гаранции.Върху Явор Златанов е упражняван напън, до момента в който е в ареста в тежко здравословно положение

По време на престоя си в ареста Явор Златанов изпада в доста тежко здравословно положение заради получена зараза на бъбреците, която след това води до това, че единият му бъбрек е отхвърлен оперативно, а другият действа единствено отчасти. Положението му е в допълнение усложнено и от обстоятелството, че брачната половинка му Емилия остава сама у дома с родената им едвам преди дни щерка и получава закани от неустановени лица. Докато е в ареста, до Явор Златанов доближава информация, че ще бъде освободен само в случай че трансферира дяловете си в фамилния бизнес на разположение, посочено от Петьо Петров. Като форма на мощния напън против него, Явор Златанов показва по какъв начин доктор от болничното заведение „ Софиямед “ е споделил, че е застрашен, че ще бъде задържан, в случай че не го изпише от болничното заведение, макар че здравословното му положение не допуска да я напусне.

Илия Златанов също споделя, че в месеците след ареста на сина му, Петьо Петров, от негов асистент в спора за активите и ръководството на фамилния бизнес, последователно стартира да подхваща дейности за самичък да овладее бизнеса. Споделя, да вземем за пример, за среща през януари 2020г., когато Петров още веднъж го извикал в „ Джуджетата “ и сърдит му декларирал, че е пристигнало времето да му трансферира всичко, тъй като другояче ще го вкара в пандиза.
Вследствие обаче на сериозното здравословно положение, в което изпада, Явор Златанов в последна сметка е освободен от ареста с мярка за неотклонение „ гаранция “.

Намеса на „ Специализирани полицейски сили “

След напускането на ареста Явор Златанов продължава да е в доста тежко здравословно положение, само че стартира да се възвръща и търси способи да възобнови индустриалната активност на сдруженията. На 04.02.2020 година отива с частен правосъден реализатор да си вземе материалите от завода, с цел да започва ново произвеждане, само че идват два буса на „ Специализирани полицейски сили “ и служителите на реда заплашват, че ще арестуват всички.

В „ Осемте джуджета “ също има голям брой изложени данни за интервенция на разнообразни чиновници на Министерство на вътрешните работи – от продължителната полицейска защита на неофициалния офис на Петьо Петров – едноименния ресторант в центъра на София, до държанието на полицията в гр. Дупница през август 2020 година, когато отхвърля подпомагане за въвод във притежание на пълномощници на Илия Златанов в завода на „ Изамет “, макар законовото обвързване на органите на Министерство на вътрешните работи да обезпечат такова подпомагане.

Среща и закани от юрист Десислава Коцева

Явор и Емилия Златанови описват за среща през февруари 2020 година в столичен частен клуб на ул. „ Сан Стефано “ 22, по време на която юрист Десислава Коцева заплашва Златанов да трансферира дяловете си в фамилния бизнес в период до 10.03.2020 година без да му предлага каквато и да е цена за тях. Пресъздадените от него закани са: че бебето му ще израсне без баща; че нейните началници ще го вкарат още веднъж в пандиза и той в никакъв случай повече няма да излезе оттам; че този път, когато го вкарат в пандиза, в случай че не се подчини, даже да е на смъртно легло, няма да излезе като първия път, тъй като повече ги устройва опцията да почине. На въпроса кои са „ те “ и дали става дума за „ Пепи Еврото “, юрист Коцева споделя, че господин Петров е извънредно авторитетна персона и че идващите седем години, до момента в който Иван Гешев е основен прокурор, би трябвало да вършат тъкмо каквото им кажат, тъй като в случай че не го вършат, Явор Златанов ще седи в пандиза до момента в който не изчезне.

За ролята на юрист Десислава Коцева споделя и Илия Златанов, и по-конкретно за среща на 07.04.2020 година, на която, с изключение на нея, участвали още Любена Петрова и притежателят на „ Делта гард “ Димитър Спасов – Митко Каратиста, които му споделили, че всичко, което е негово, е към този момент тяхно и би трябвало да бъде признателен, че е жив, като репликите били съпроводени с проявление на револвер.
Изнудване да заплати 350 000 евро и да трансферира дяловете си в „ Изамет “

След като даденият от Коцева период изтича без Явор Златанов да е направил изисканото от него, на 16.03.2020 година (понеделник) сутринта той е задържан още веднъж в дома си и отведен в Столична дирекция на вътрешните работи. Тъй като това е ден, в който би трябвало да отиде на хемодиализа, Златанов желае от служителите на реда или да го освободят, или да го закарат за осъществяване на процедурата, само че те му дават отговор, че чакат нареждания от прокурор Пейчинов от СП. Минава време и страхувайки се за живота си, Златанов се обажда на своя юрист Георги Стефанов, който му споделя, че би трябвало да занесе 350 000 евро на Пепи Еврото. Златанов му дава отговор, че няма такава сума пари, само че жена му има 200 000 евро, които ще му съобщи. Емилия Златанова предава на Георги Стефанов въпросната сума, с цел да ги занесе на Петьо Петров. В края на деня Явор Златанов е откаран за хемодиализа в болница „ Лозенец “, след което в Министерство на вътрешните работи болница установяват, че може да обитава в изискванията на задържане под стража и е отведен в ареста на ул. „ Майор Векилски “.

На 18.03.2020 година е закаран в болница “Лозенец” на хемодиализа. Докато е закачен на машината, идва юрист Георги Стефанов, който повелителен му споделя, че с цел да бъде освободен, би трябвало да съобщи за Петьо Петров сумата от още 150 000 евро и да трансферира дяловете си от „ Изамет “, другояче сигурно щели да го жертват и да бъде за наставление на всички останали. Преценявайки, че този път няма да издържи изискванията в ареста в тежкото си здравословно положение, Явор Златанов взема решение да се откаже от бизнеса и спестяванията си.

На 20.03.2020 година още веднъж е отведен в същата болница за хемодиализа и когато процедурата завършва, му споделят, че шефът на болничното заведение е наредил да го държат още. След часове очакване го откарват с инвалидна количка в лекарски кабинет, като в коридора участват охранители от Главния дирекция „ Изпълнение на наказванията “, лице, показано като началника на ареста на „ Векилски “, юристи и жена – нотариус. Всички те са командвани от Любена Петрова. Дават на Явор Златанов за автограф документите за прекачване на дружествените дялове и комерсиалната марка „ Изамет “ на непознато за него лице, Кристиян Христов, който в никакъв случай не е срещал и не участва на мястото. Емилия Златанова споделя, че показаният като шеф на ареста ѝ споделил, че и различен път е ставал очевидец на сходни подиуми по какъв начин „ хората биват натискани “.

В тази част разказът на Явор Златанов и брачната половинка му също подхожда на свидетелствата на Илия Златанов и показаните в „ Осемте джуджета “ документи. Златанов – татко споделя, че на 20.03.2020 година е извикан в „ Джуджетата “ и му е казано в прав текст от Петров, че в случай че не подпише без никакви възражения всичко, което му се даде за прекачване на бизнеса, синът му няма да бъде лекуван и ще почине, а Илия Златанов ще бъде вкаран в пандиза. Закаран е в Правителствена болница, където в наличието на юристи, Любена Петрова и нотариус Ивчева (която удостоверява, че е била в болничното заведение, само че твърди, че това е честа процедура и нямало нищо незаконно), Илия Златанов подписва контракт за прекачване на дружествените си дялове на родения през 1996г. боксьор Кристиян Христов за сумата от 5000лв, както и голям брой други документи. Новият притежател подава след това на няколко пъти молби за регистриране на измененията в Търговския указател, които обаче се връщат заради неизправности на документите. Така смяната на собствеността действително не е вписана.

Плащане на остатъка от поисканата сума

След като завършва прехвърлянето на дяловете, Георги Стефанов споделя на Явор Златанов, че остава още едно изискване за освобождението му – сумата от 150 000 евро за допълнение на желаната от Петьо Петров първоначално обща сума от 350 000 евро. Емилия Златанова изтегля с пълномощие от фирмена сметка в „ Райфайзенбанк “ (фирмените сметки не са запорирани) сумата от 150 000 евро, които предава на човек пред банката в понеделник. Във вторник, при разглеждането на мярката му за неотклонение от Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), Явор Златанов е освободен под домакински арест.

Той споделя още, че след това от негов другар схваща, че групата към Петров описала всичко, което са му взели, и там попадала сумата от 150 000 евро, а не 350 000 евро, т.е. останалите били арестувани своеволно от Георги Стефанов.

Разпореждане от СП с конфискуваните от Явор Златанов пари и злато в нарушаване на закона

Относно конфискуваните от него и майка му при претърсванията при започване на следствието материални доказателства, които разказва като 38 кг злато, 550 000 евро и 17 000 евро, Явор Златанов споделя, че е схванал точно от филмите „ Осемте джуджета “, че същите липсват от СП и са раздадени от прокурорите – златото на Илия Златанов, а парите – на Димитър Ламбовски, някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори", свързван със силовата формация от 90-те години на предишния век СИК. За последния Явор Златанов споделя, че не го познава и в никакъв случай не го е срещал. Според Емилия Златанова златото и парите в никакъв случай не са били излъчени на предпазване в Българска народна банка, каквато е законовата процедура след изземването им. Явор Златанов или майка му в никакъв случай не са питани за документи за генезис на тези полезности, конфискувани от тях, преди да бъдат предадени на други лица.

В тази част разказът също напълно подхожда на в детайли описаната в „ Осемте джуджета “ орис на материалните доказателства, с единствената разлика за количеството на златото, което е посочено от самата прокуратура като 35 кг. Илия Златанов и Димитър Ламбовски описват по какъв начин са били реализатори в незаконна скица за заграбване на въпросните полезности.

Илия Златанов споделя, че след спогодба с Петьо Петров и тогавашния началник на СП Димитър Франтишек Петров, от името на Илия Златанов на прокуратурата са показани фактури за закупуване на златото от Виена, с които се удостоверява правото му на благосъстоятелност, ведно с молба златото да бъде върнато на него, въпреки да е конфискувано от сина му и от някогашната му брачна половинка. Според Златанов той в никакъв случай не е закупувал тези полезности и фактурите са неистинен. Договорката е била полученото да се дели на половина с Петьо Петров, само че още на паркинга на СП златото е било натоварено в автомобил на брачната половинка на Петров – Любена, и Златанов повече не го е видял.

Ламбовски споделя, че негов прочут му споделил, че Димитър Франтишек Петров изискал да отиде в ресторанта „ Осемте джуджета “, където се срещнал с Петьо Петров и две фигури от ъндърграунда. Под влияние, което възприел като опасност, Ламбовски се съгласил да подпише странния документ „ контракт за отговорно бранене на финансови средства “, по силата на който фиктивно предоставял сумата от 650 000 евро на Явор Златанов да му ги пази. На Ламбовски било казано, че всичко това ставало със знанието и на ръководителя на профилираната прокуратура, и на основния прокурор Иван Гешев. Според Ламбовски той в никакъв случай не е срещал Явор Златанов и не му е давал никакви пари за бранене, само че е определен за присъединяване в тази скица, тъй като имал декларирани през годините легални приходи на забележителна стойност, върху които е платил всички дължими налози. Както и при горепосочените фактури, този контракт е послужил като съображение да се удостовери собствеността на Ламбовски върху конфискуваната още веднъж от друго лице сума пари. Както и при златото, и тук претенцията на Ламбовски е почетена, само че до размера на конфискуваната от банковия сейф наЮлия Златанова сума от 550 000 евро, като и той твърди, че физически сумата е получена още пред постройката на профилираните съд и прокуратура от Любена Петрова и той в никакъв случай повече не я е видял.

И в двата случая молбите до СП за връщане на материалните доказателства са направени от адвокатките Магдалена Мончовска (бивша секретарка на Петьо Петров в столичното следствие) и Цветелина Цветкова (в управителния съвет на неправителствената организация на Любена Петрова „ План Б “, известна с акциите си в поддръжка на статуквото в правосъдната система) от протичащата по целия проблем адвокатска фирма на ул. „ Позитано “ 2 ет. 5. Илия Златанов и Димитър Ламбовски се обръщат към една и съща адвокатска фирма, въпреки и сред тях да няма никаква връзка, а и последният даже няма никакво отношение към воденото досъдебно произвеждане. И в двата случая молбите са почетени с общо три обособени постановления, издадени сред 16.03.2020 година и 26.03.2020 година – две за златото и едно за парите, всички с създател прокурор Кирил Пейчинов от СП (можете да ги видите тук и тук), който тогава е неин заместник-административен началник и представител.

Какво би трябвало да бъде открито и от кого?

Свидетелствата на Явор и Емилия Златанови допълват към този момент поставените в „ Осемте джуджета “ въпроси за изясняване от съответните институции, на които обаче досега не е даден никакъв отговор.
Новоразкритата с изявлението информация изисква:

1) Прокуратурата на Република България да се заеме с множеството данни за разнообразни закононарушения и най-много тези за битие на престъпна мрежа за завладяване на бизнеси и корупционно въздействие на доста основни за държавността места – съд, прокуратура, Министерство на вътрешните работи, лечебни заведения, адвокатска и нотариална активност.

Към „ съвпадението “ по какъв начин скоро откакто Илия Златанов се задължава на Любена Петрова за сумата от близо 3 000 000 лв. (документално доказано), СП стартира да работи напълно в негова изгода в фамилния спор, се прибавя още едно – по какъв начин скоро откакто Емилия Златанова предава на медиатор сред тях и Петьо Петров сумата от 150 000 евро, Явор Златанов е освободен с по-лека мярка от АСНС. Тегленето на парите е елементарно установимо събитие – посочено е и времето, и банката. Фактът, че при дефинирано обвиняване за проведена незаконна група, сложила си да прави закононарушението „ пране на пари “, сметките на (фирмите на) Явор Златанов не са запорирани, е много чудноват и спомага за извода, че обвиненият е следвало да бъде преднамерено оставен да може да се разпорежда с парите по сметките си, с цел да ги раздава на който би трябвало.

В първа част от друго следствие на АКФ „ Списък за бърз надзор: Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване “ се разяснява сумата от най-малко 100 000 евро, която хипотетични медиатори желаят от партньорката на ресторантьора Денков Ивайла Бакалова, с цел да бъде той освободен от ареста с по-лека мярка. Денков също е обвинен от СП за проведена незаконна група и ограниченията му за неотклонение също се преглеждат от СНС/АСНС. Тук обаче парите не са предадени и няма по какъв начин да се знае дали още веднъж би било налице „ съвпадане “ с освобождение на арестувания директно по-късно.

В изявлението пред АКФ Емилия Златанова пресъздава диалог с лице, показано като началника на ареста на „ Векилски “, в който последният споделя, че и различен път е ставал очевидец на сходни подиуми на „ натискане “ на арестувани да трансферират имущество. Това удостоверение допуска детайлно да се ревизират досъдебните производства на СП със арестувани под стража обвинени, по които протичат същите настоящи лица – юристи и/или нотариус. Още повече че за посещаване на арестувани обвинени от нотариус е належащо експлицитното авансово позволение на наблюдаващия прокурор – член 295 алинея 5 от Правилника за използване на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража.

Въпросното „ натискане “ в действителност на юридически език значи едно-единствено нещо – закононарушението изнудване по смисъла на Наказателния кодекс, голям брой данни за което по отношение на Явор Златанов се разкриват и от него и брачната половинка му, и в „ Осемте джуджета “ по отношение на Илия Златанов. Изнудването съставлява противоправно обосноваване на обещано лице посредством принуждение или закани да се разпореди обратно на волята си със свое имущество, в тази ситуация пари в брой и дружествените дялове от „ Изамет “.

Използването на правоохранителните и правораздавателни органи от престъпни групи за изнудване и завладяване на бизнеси в частна изгода е позната процедура в постсъветското пространство. За повече елементи вж. да вземем за пример Thomas Firestone, Armed Injustice: Abuse of the Law and Complex Crime in Post-Soviet Russia, 38 Denv. J. Int’l L. & Pol’y 555 (2010).

2) Детайлна инспекция от прокуратурата на разпорежданията в СП с материални доказателства на огромна стойност

В обявата „ Цялата история на „ Осемте джуджета “ – всичко, което не можахме да разкажем във филмите “ беше детайлно развита тезата, че методът, по който е осъществено разпореждането от прокурор при СП с конфискуваните материални доказателства на обща стойност от над 5 милиона лв., издава освен нормално нарушаване на закона в индивидуален случай, само че и подозрения за повтаряща се престъпна скица. Тогава апелирахме за детайлна инспекция от прокуратурата на разпорежданията в СП с материални доказателства на огромна стойност, която обаче не се случи или най-малко такава не беше оповестена обществено.
Напротив, през актуалната година се изнесоха данни от различен обвинен по дело на СП – предприемача Васил Божков, че на пазара за антични полезности са се озовали конфискувани по време на претърсвания на негови офиси антични предмети, които си откупил назад.

Тъй като изнесените с актуалното изявление сведения за случилото се с конфискуваните от Явор Златанов и майка му полезности изцяло поддържат разказите на другите очевидци в „ Осемте джуджета “, такава детайлна инспекция би трябвало да бъде направена на още по-силно съображение. Само неразбиране може да буди събитието, че прокуратурата по този начин и не можа да откри дали дават отговор на истината сведенията на двамата самостоятелни между тях очевидци Илия Златанов и Димитър Ламбовски за ориста на златото и сумата пари в брой, взети от Любена Петрова пред постройката на СП и СНС, опасана с охранителни камери.
Изказаните съмнения от Емилия Златанова, че след изземването на златото и парите, в нарушаване на закона (чл. 110 алинея 5 от Наказателно-процесуалния кодекс), същите не са били предадени за предпазване в банка, а са се държали в СП (с единствената цел, имаща разумно пояснение, да бъдат раздадени тихомълком), са също доста елементарно проверими, доколкото обективно невероятно е съхранението в банка да се случи без документална диря, в случай че не по делото, то сигурно в банката.

3) Разследване на изказванията за „ търговия с въздействие “ или машинация

По отношение на излъчените от Емилия Златанова на медиатори пари в брой, в изявлението се съдържат съответни данни различно или за така наречен „ търговия с въздействие “ (приемането на подарък за практикуване на въздействие при взимане на решение от длъжностно лице), или за машинация (въвеждане в подвеждане, че такова въздействие може да бъде упражнено), което би трябвало да бъде разследвано. Трябва да бъдат разследвани и данните за закани към лекари да извършат дейности, които не подхождат на дължимата грижа за здравето на пациента.

4) Проверка на твърдяното присъединяване на „ Специализирани полицейски сили “ Министерство на вътрешните работи да ревизира твърдяното присъединяване на чиновници от „ Специализирани полицейски сили “ в събитията към завода „ Изамет “ на тъкмо посочената от Явор Златанов дата, както и лекуването му в Министерство на вътрешните работи болница.

5) Изясняване на данните за нарушавания в лечебни заведения

Министерство на здравеопазването да обясни данните за нарушавания в лечебните заведения „ Софиямед “ и „ Лозенец “.

Проучване на държанието на забърканите юристи и нотариус

Съответните адвокатски колегии и Нотариалната камара да се заемат с изследване на данните по отношение на цитираните юристи и нотариус. Разказът на Явор и Емилия Златанови добавя картината от „ Осемте джуджета “ за метода, по който е станало подписването на документите за прекачване на дружествените дялове от „ Изамет “ в болница „ Лозенец “, което е удостоверено от нотариус Ивчева – без наличието на купувача Кристиян Христов, с продавача Явор Златанов, намиращ се във очевидно тежко здравословно положение – на инвалидна количка и след хемодиализа, с разпореждащото цялата интервенция лице Любена Петрова, която не би трябвало да има каквото и да е отношение към договорката. Остава неразбираемо по какъв начин всички тези условия не са събудили подозрение у нотариуса за действително протичащото се и макар тях удостоверяването е осъществено.

Заключението ни след „ Осемте джуджета “ беше, че по-притеснителни за положението на правовата страна в България от показаните по проблема условия са единствено реакциите (или по-точно неналичието на каквато и да е съответна реакция) на способените държавни органи задоволително време след публикуването на материалите. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР