В продължение на политиката за по-активна комуникация между общините и

...
В продължение на политиката за по-активна комуникация между общините и
Коментари Харесай

Кметове ще обсъждат във Вълчи дол проблемите с бездомните животни и транспорта

В продължение на политиката за по-активна връзка сред общините и страната от една страна и по-ефективно взаимоотношение сред общините в област Варна, през днешния ден регионалният шеф професор Андрияна Андреева сложи началото на нова традиция – всеки месец на ротационен принцип да се организира работна среща с кметовете на общини.

На срещата в Областна администрация – Варна се отзоваха кметовете на Аксаково, Варна, Бяла, Вълчи дол, Ветрино, Долни чифлик, Провадия и Суворово, които поддържаха концепцията за регулярни работни срещи, отдадени на съответни тематики, проблеми и за обмяна на добър опит.

Това в действителност е и задачата на всяка една от срещите, които ще се организират по график в 12-те общини. Кметовете от региона, които имат друг управнически опит, ще могат да разясняват настоящи за техния район тематики и да обменят опит по решаването на проблеми или задания, които стоят пред тях в кратковременен или дълготраен проект.

Всяка една от тези срещи ще се възнамерява авансово с дневен ред по тематики, препоръчани от кметовете. За тях ще се търси и присъединяване на специалисти или представители на държавни институции, организации или ведомства, които имат директна връзка с разрешаването на съответни общински проблеми.

Първата полемика през днешния ден очерта няколко общи проблеми, свързани с потребността да се усъвършенства връзката на общините с Агенцията по геодезия, картография и кадастър, както и с Регионална инспекция за опазване на околната среда . Инфраструктурните планове, които общините осъществят, се бавят с по 4-5 месеца точно поради влошената връзка с тези институции. Общините ще упорстват техните планове да се движат по-бързо, за не се губят средства и време за реализирането им.

Темата със сметосъбирането, с нерегламентираните сметища и организацията на сметоизвозването също е общ проблем за общините от региона. Кратката обмяна на добра процедура в тази област, показана от кметовете на общините Долни чифлик и Бяла, подсказа нуждата от по-широка полемика и обмяна на опит, която кметовете ще осъществят в идните си работни срещи.

Първият хазаин на първата от серията работни срещи сред кметовете в област Варна ще бъде община Вълчи дол, която има и нов градоначалник.

Калоян Цветков предложения своите сътрудници да гостуват във Вълчи дол на 9 февруари, предложи и тематика за о бщата полемика, отдадена на казуса с бездомните животни. Кметът на Варна Благомир Коцев пое уговорката да предложения за тази среща представители на Областната дирекция по сигурност на храните, които имат директно отношение към опазването на здравето и хуманното отношение към животните.

Транспортната съгласуваност сред обитаемоте места в огромните общини се обрисува като обща за общините и втора огромна тематика на първата работна среща във Вълчи дол. За нея ще би трябвало да бъдат привлечени специалисти от Министерство на регионалното развитие и други ведомства, с директно отношение към тематиката.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР