В продължение на пет години 72-годишният пенсионер Аблиз Баудун е

...
В продължение на пет години 72-годишният пенсионер Аблиз Баудун е
Коментари Харесай

Мобилна болница помага на пациентите да виждат по-ясно

В продължение на пет години 72-годишният пенсионер Аблиз Баудун е с перде (катаракт) на лявото око. На него му е мъчно да чете и да се грижи за кайсиевата си градина.

Катарактът е положение, което се характеризира със замъгляване на лещата на окото и води до понижаване и даже загуба на зрението, в случай че не се лекува.

След интервенцията, която продължи по-малко от 20 минути и бе осъществена в специфичния хирургически трен след началото на юни, зрението на Аблиз към този момент е възобновено. „ Сега даже мога да видя ясно тънките линии по листата на растенията “, споделя той в изявление за „ Чайна дейли “. Аблиз Баудун е един от 903-мата пациенти с катаракт в Баян-гол-монголската самостоятелна префектура в югоизточната част на Синдзян, които са възвърнали зрението си с помощта на „ Lifeline Express “ – трен, трансфорат в мобилна болница, който предлага безвъзмездни интервенции на хора с финансови усложнения. Проектът започва през 1997 година в Хонконг и към днешна дата има четири осъвременени влака, които доближават до 28 провинции в страната, както и до четири страни в самодейността „ Един пояс, веднъж “.

Около 220 000 души са възстановили зрението си с помощта на китайската фондация „ Lifeline Express “. Влакът, в който бе опериран Аблиз, бе подарен от нефтения колос „ Синопек “ през 2004 година Той дойде в гр. Корла на 7 май с петима опитни очни хирурзи и медицински сестри от пекинската болница „ Чаоян “ към Столичния медицински университет, както и двама чиновници от Центъра за интернационален продан и съдействие на Държавната комисия по опазване на здравето. „ Поради слабата информираност за положението, неналичието на подобаващи здравни услуги наоколо и финансови опасения по отношение на разноските по интервенцията, доста пациенти отсрочват здравната интервенция толкоз дълго, че катарактът им е в доста напреднал етап “, споделя за „ Чайна дейли “ Уан Юеджън, чиновник на Центъра, който дава отговор за влака. „ Над 80% от нашите пациенти са на 60 или повече години. Най-възрастният е 92-годишен, а най-младият 38. “



Хирургичното поделение е оборудвано с най-модерните стерилизатори, микроскопи и съоръжение за разнообразни проучвания. „ В положение сме да измерваме лещите по-прецизно и да подсигуряваме, че пациентите са с по-добро зрение след интервенцията “, изяснява Уан Юеджън.

Фън Дзин, офталмолог от пекинската болница „ Чаоян “, споделя, че при последната задача на влака с помощта на оборудването са понижили дължината на нужния прорез от 3 мм на 2,8 мм. „ Това значи, че пациентите могат да се възстановят по-бързо след интервенцията “, прибавя тя.

Първата интервенция на екипа бе осъществена на 17 май и досега са помогнали на над 900 пациента. До приключването на задачата им в Синдзян в края на юли се чака да създадат към 1000 интервенции. След това ще продължат в провинциите Шанси и Гуандун и ще приключат за тази година през ноември.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР