В продължение на години криптовалутата етер можеше само да мечтае

...
В продължение на години криптовалутата етер можеше само да мечтае
Коментари Харесай

Ройтерс: Може ли етер да оспори доминацията на биткойн сред криптовалутатите?

В продължение на години криптовалутата етер можеше единствено " да мечтае " да оспори превъзходството на биткойн, само че в този момент тази упоритост може би става все по-реална, написа Ройтерс.

Втората по пазарна капитализация криптовалута в света стартира да завзема пазарен дял от биткойн в навечерието на представянето на значимо софтуерно усъвършенстване на блокчейн технологията Етериум (Ethereum), на която е основана етер. Новият принцип на работа е основан, с цел да бъде понижено голямото количество електрическа енергия, належащо за генерирането на криптовалутата етер.

Пазарният дял на биткойн, неговата доминация на пазара на криптовалути, спадна до 39,1 % от най-високото си равнище през тази година в средата на юни, когато формираше 47,5 на 100 от търговията с крипто, по данни на онлайн платформата " Койн маркет кеп. " (CoinMarketCap).

От друга страна, пазарният дял на етер се увеличи от 16 % на 20,5 на 100. Въпреки този триумф етер е към момента прекомерно надалеч от опцията да измести биткойн като преобладаваща криптовалута, отбелязва Ройтерс.

Що се отнася до цената им, 1 етер се разменя за 0.082 биткойна, което е покрай най-високите му равнища, регистрирани през декември 2021 година и доста над най-ниското му ниво за тази година - 0.049 биткойна за 1 етер, регистрирано през юни.

Софтуерното усъвършенстване, известно като " Мърдж " (Merge), което се чака да бъде показано в четвъртък, може да докара до по-широко потребление на блокчейн технологията, което евентуално може да увеличи цената на етер, макар че нищо не е несъмнено на " осъществявания с изненади " пазар на криптовалутите, написа Ройтерс.

Биткойн и етер изгубиха съвсем половината от своята стойност през тази година заради опасенията, които поражда в вложителите ударното нарастване на главните лихви от страна на водещите централни банки. Въпреки това наподобява, че на редица играчи на пазара им подхожда концепцията за въвеждането на софтуерното усъвършенстване " Мърдж ", защото етер увеличи цената си с над 65 % от края на юни. Същевременно, цената на биткойн съвсем не се промени през този интервал, отбелязва Ройтерс.

Биткойн обаче има пазарна капитализация от 427 милиарда $, която е към момента над два пъти по-голяма от тази на етер, оценена на 210 милиарда $. Редица участници на пазара са твърдо уверени, че първата децентрализирана цифрова валута остава златен стандарт в света на криптовалутите заради ограничавания брой на наличните биткойни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР