В продължение на години ИКЕА е шпионирала неудобни свои служители

...
В продължение на години ИКЕА е шпионирала неудобни свои служители
Коментари Харесай

Как ИКЕА е шпионирала неудобни служители и клиенти

В продължение на години ИКЕА е шпионирала неуместни свои чиновници и е съставяла профили на недоволни клиенти. Двама някогашни мениджъри бяха приети за отговорни, а концернът ще би трябвало да заплати над един милион евро санкция.

Делото против ИКЕА беше гледано в съда във Версай, а заключението гласи, че сред 2009 и 2012 година френският филиал на компанията е водил шпионаж, с цел да проверява неуместни чиновници и да сформира профили на недоволни клиенти.

Синдикатите упрекват ИКЕА, че с машинация е събирала персонални данни - най-много посредством нелегално добити полицейски досиета, след което без позволение е предавала информацията нататък. Адвокатите на концерна отхвърлиха да е следвана каквато и да е тактика на „ цялостен шпионаж ".

Глобата не е огромна за ИКЕА, само че е знак

Абел Амара, някогашен чиновник на ИКЕА, който e оказал помощ да бъде разкрита аферата, счита, че присъдата съставлява огромна крачка напред в отбрана на жителите: „ Радвам се, че във Франция има правдивост ", съобщи той. Една от адвокатките на синдикатите - Солен Дебар, изрази вярата, че присъдата „ ще накара някои компании да се разтреперят. Един милион не е доста за ИКЕА, само че това е знак ", сподели Дебар.

Разследващото издание " Canard enchaîné " осведоми през 2012 година за провеждано редовно шпиониране. Според данните на изданието, отделът по сигурността на френската дъщерна компания на ИКЕА упълномощил през 2003 година на една частна охранителна компания да направи изследвания за поверителни данни, свързани с личния състав, както и с претендентите за работа - като да вземем за пример сведения за съдимост или банкови извлечения. Подобни информации се претендирали и за клиенти, които били в правосъдни разногласия с ИКЕА. По този мотив синдикатът FO подал тъжба против незнаен причинител поради противозаконното потребление на персонални данни.

Условни присъди и санкции

Мениджърът, който по това време е отговарял за рисковете в ръководството, призна пред съда, че годишно за изследванията са били отделяни сред 530 000 и 630 000 евро. Неговият отдел получавал напътствията от някогашния ръководител на УС на ИКЕА-Франция Жан-Луи Балио. Той отхвърли обвиняванията, само че бе наказан на 50 000 евро санкция и две години условно. Друг от предходните ръководители на компанията получи 18 месеца условно и санкция от 10 000 евро. От останалите 13 обвинени един бе оневинен, другите получиха условни присъди.

Шведският тръст се дистанцира от практиките, за които бе упрекнат. След началото на следствията през 2012 година, ИКЕА е уволнила четирима мениджъри и е трансформирала вътрешните си разпореждания. Множество цивилен тъжби, подадени от синдикати и от частни лица, занапред ще бъдат обсъждани в съда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР