В продължение на години експертите търсят най-подходящия език“, с който

...
В продължение на години експертите търсят най-подходящия език“, с който
Коментари Харесай

Меню със светофар се оказва страшно полезно

В продължение на години специалистите търсят най-подходящия „ език “, с който да означат калорийното наличие на храните в менютата. Учени от университета Карнеги Мелън откриха, че посочването на броя калории в ястията дружно с дневните калорийни предели не трансформира навиците на хранене. Други проучвания обаче демонстрират позитивни резултати, когато числата се комбинират със знаци, написа obekti.bg, базирайки се на Mental Floss.
Учени от Университета на Пенсилвания откриха, че познатите цветове от пътното придвижване оказват помощ за потреблението на по-малко калорични храни.

В проучването, оповестено в Journal of Public Policy & Marketing, 249 участници са създали 803 поръчки от техния длъжностен бюфет посредством портал за онлайн поръчки. Менютата били разграничени на такива с калорийна информация, такива без, и менюта със светофарна индикация и менюта със светофар и калорийна информация дружно. При менютата със сфетофарна индикация аленият цвят значи висококалорично ядене, жълтият умерено, а зеленият – нискокалорично.

И това е забавно: Вълшебната лековита пилешка чорба - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Светофарните менюта се оказали задоволително ефикасни, даже и без да са съпроводени от спомагателна информация за калориийното наличие. Също като и менютата, посочващи калорийното наличие те предиздвикали участниците да одобряват с 10 % по-малко калории от тези, които нямали никаква информация за калорийното наличие на храните.

Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати има намерение да наложи условие за отбелязване на калориите на всички компании за доставка на храна, в менютата на заведенията за хранене, и даже в кината от май 2017 година Но е допустимо тези цифри да бъдат сменени с не по-малко ефикасната цветна система. Изследователите от Carnegie Mellon, които са провели сходно изследване през 2015 година, са стигнали до извода, че цветовете може да са по-удобни за потребителите, които по-трудно се оправят с цифрите.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР