В продължение на години американският технологичен концерн Uber тайно е

...
В продължение на години американският технологичен концерн Uber тайно е
Коментари Харесай

Нов скандал! Uber подслушвал конкуренцията

В продължение на години американският софтуерен тръст Uber скрито е следял основни ръководители, водачи и чиновници в конкурентни компании като част от провеждаща се по-широка интервенция за събиране на разследващи данни, която обгръща доста страни. Това стана ясно от писмо, което бе обществено изчетено в края на седмицата във федерален съд.
Както написа The New York Times, писмото от 37 страници, написано от името на Ричард Джейкъбс, някогашен чиновник по сигурността в Uber, разказва в детайли това, което той назовава „ основаване на обособени вътрешни екипи, построени категорично за придобиване на търговски секрети " от огромните съперници.
Тези екипи са работили, с цел да проникват в чат стаи и криптирани уеб сайтове в търсене на данни за съперниците, излиза наяве от писмото. Служителите на службата по сигурността на Uber от време на време се представяли за водачи, с цел да получат достъп до чат групи, нелегално са записвали телефонни позвънявания и скрито са подслушвали ръководители на конкурентни компании през 2016 година, написа в писмото.
„ Uber е зает и продължава да се занимава с нелегално събиране на разследващи данни в международен мащаб ", написа Джейкъбс.
Писмото акцентира дълбочината, с която Uber се e опитвала да пречи на съперниците си под ръководството на някогашния основен изпълнителен шеф Травис Каланик, който ценеше агресивността и растежа на своя бизнес над всичко останало. Компанията се пробва да се отдалечи от този имидж и да се стабилизира след година, изпълнена със кавги, напускания на мениджъри и вътрешни борби. Каланик напусна поста си през юни, а неговият правоприемник Дара Косрошахи непрекъснато пътува и сервира извинения за предишното държание на Uber.
Писмото на Джейкъбс е част от дело за комерсиална загадка, при което Uber се бори против Waymo - бизнесът, който се занимава със самоуправляващи се коли на компанията майка Гугъл. Waymo твърди, че Uber е откраднал информация за технологията. Uber отхвърля обвиняванията на Waymo, a правосъдният развой през идващия месец.
Писмото излезе нескрито през предишния месец, когато прокуратурата в Северна Калифорния предизвести федералния арбитър по случая Uber-Waymo за съществуването му. Писмото е било признато и показано като доказателство, защото разказва изказвания, че чиновниците на Uber евентуално са заговорничели, с цел да откраднат търговски секрети от Waymo. Съдията Уилям Алсуп от Федералния областен съд в Сан Франциско забави началото на правосъдния развой по делото, с цел да може юристите на Waymo да съберат повече информация от новото доказателство.
Джейкъбс се яви в съда, с цел да свидетелства за писмото си. В свидетелските си показания той удостовери показанията си, в това число тези, свързани с хипотетичната кражба на комерсиалните секрети на Waymo. Uber е уредил частно правосъдно дело с Джейкъбс посредством извънсъдебно съглашение за милиони долари през тази година.
Документът все пак показва друга конкурентна тактичност на Uber, която съгласно Джейкъбс е била осъществена от екипа по сигурността на Uber със знанието на Каланик. По това време екипът се е управлявал от Джо Съливан, основен шеф по сигурността на компанията.
В писмото се твърди, че откакто екипите на Uber са проследявали мениджърите на конкурентните компании до хотели или частни зали за срещи, те са предавали информацията за дейностите им на Каланик. В един съответен случай чиновниците по сигурността на Uber са наблюдавали реакциите на мениджъри от конкурентна компания, когато са разбрали новината, че Uber е получила инвестиция от над 3 милиарда $ от саудитски рискови вложители.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР