В продължение на една година хеликоптерите за Спешна помощ ще

...
В продължение на една година хеликоптерите за Спешна помощ ще
Коментари Харесай

МЗ изнесоха детайли за проекта за Спешна помощ по въздух

В продължение на една година хеликоптерите за Спешна помощ ще летят единствено в светлата част на деня . Това заяви проф. Илко Гетов - зам.-министър на опазването на здравето, представен от " 24 Часа ".

По думите му полетите ще се извършват 30 минути след зазоряване и 30 минути преди свечеряване. Причина за това е европейско условие за новорегистрираните въздушни оператори. След този интервал екипажите ще преминат и на нощни наряди , в случай че е належащо.

Проектът е по Оперативна програма " Региони в напредък " и възлиза на стойност 22,2 млн. лева 18,9 млн. лева от тези средства са европейско финансиране, а 3,3 млн. лева са от национално.

Припомняме, че през вчерашния ден министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков съобщи, че първият хеликоптер се чака да дойде на 15-ти януари . В края на същия месец или началото на февруари вертолетът ще бъде въведен в употреба.

Министърът акцентира, че към този момент се работи със 17 здравни заведения, които имат намерение да лицензират площадки . Две от тях към този момент са регистрирани - площадката на частната и УМБАЛ " Света Марина " във Варна.

Според здравното министерство лечебните заведения, които ще строят площадки, към този момент са 21 . В София те ще бъдат при лечебните заведения " Св. Анна ", " Св. Екатерина " и " Лозенец ".
 Изпращаме три екипа медици на образование за Спешна помощ по въздух в Италия Обновена
Изпращаме три екипа медици на образование за Спешна помощ по въздух в Италия

Това стана ясно след теста на първия хеликоптер през вчерашния ден

Изграждането на хеликоптерни площадки няма нищо общо с 6 -те оперативни бази за незабавна здравна помощ по въздух . Според плана те ще бъдат в София, Пловдив, Сливен, Габровница, и Търговище.

По думите на зам.-министър Гетов всяка част в страната ще има разполагаем две въздушни коли за спешна помощ . В тези центрове ще има хангари за машините, ще се прави техническото обслужване, там ще се сменят медицинските екипи. Предстои Министерството на здравеопазването да разгласи социална поръчка за тях.

Тъй като до месец ще дойде първият хеликоптер, са издигнати две краткотрайни оперативни бази, които да работят, до момента в който бъдат подготвени шестте . Едната е в София, на територията на Гранична полиция, от нея хеликоптерът ще покрива радиус до 200 км, или от София до Стара Загора по права линия. Втората е във Висшето военно-въздушно учебно заведение в Долна Митрополия, а третият хеликоптер, който ще е тук през декември 2024 година, ще е основан в Сливен.

Първият хеликоптер с регистрация LZ-HMA , въз основата на който ще бъде сертифициран авиационният оператор, към този момент мина тестов полет. Предстои машината да бъде боядисана в алено и бяло, както и да му бъде сложено формалното лого на HEMS.

Хеликоптерите са проектирани в 2 конфигурации . Едната е с екип от здравна сестра, доктор и носилка. Ако е належащо, могат да се трансформират за 15 минути, като се спуснат спомагателни седалки. Това ще даде опция да се транспортира екип от шестима медици. Те ще се употребяват освен за транспортиране на заболели и ранени, само че и на органи при донорски обстановки и кръв . Те не са предопределени за планинско търсене и избавяне, само че ще летят, в случай че в планината има ранен.

Договорът за закупуването на хеликоптерите бе подписан през март тази година с италианската компания " Леонардо ", напомни зам. здравният министър. Той разрешава да се купят още две машини на преференциални цени след 2026 година От здравното министерство към този момент разискват въпроса с сътрудниците си от Министерството на финансите.

Вече има подготвен екип от 6 водачи за първия хеликоптер.

През първите шест месеца след старта на незабавната помощ по въздуха експерти на производителя ще подкрепят активността на авиационния оператор в България.

Паралелно тече и процедурата по лицензирането на оператора " България Хели Мед Сървиз ". Експерти от Групово дело " ГВА " ревизират документите и процедурите.

Очаква се одитите да приключат до февруари 2024 година, тъй че с идването на първия хеликоптер да проработи и авиационният оператор.

Едно от условията за лицензиране на авиационен оператор е съществуването на най-малко една машина.

В Пловдив ще се приземяват на многоетажен паркинг, в Бургас - на гол терен в парк " Езеро "

На 22 юни тази година стартира построяването на многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в най-голямата болница у нас - УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив. Първата копка направи шефът на здравното заведение проф. Карен Джамбазов. Инвестиционният план за закрит паркинг с хеликоптерна площадка с вход към Спешното поделение е на стойност 19 712 880 лева с Данък добавена стойност.
 Първият медицински хеликоптер стартира да лети у нас през февруари
Първият медицински хеликоптер стартира да лети у нас през февруари

Екипажът на кораба " Руен " е добре, няма сложени условия за освобождението му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР