В продължение на две десетилетия и половина руснаците не познават

...
В продължение на две десетилетия и половина руснаците не познават
Коментари Харесай

Владимир Путин - вечният президент на 145 милиона руснаци

В продължение на две десетилетия и половина руснаците не познават различен президент с изключение на Владимир Владимирович Путин. През този интервал единствено един път по конституционни причиниму се наложи да си вземе къса " отмора ". Сега той може да остане отпред на страната до 2036 година и ще бъде най-дълго управлявалият Русия държавен глава след Екатерина Велика през XVIII в. Това написа в обзорен материал Der Standard през днешния ден, в третия ден на президентските избори в Русия. 

В навечерието на Нова година, 31 декември 1999 година, болният и привързан към алкохола президент на Русия Борис Елцин подава оставка и показва своя правоприемник. " Станахме очевидци онлайн на речта на Елцин, популярност Богу, последната. След това празнувахме до късно през нощта ", спомня си един руснак. Никой от присъстващите на празненството обаче не познава новия властник: той се споделяше Владимир Владимирович Путин, който по това време беше началник на държавното управление на Елцин.

Оттогава Путин е на власт - и до през днешния ден. Цяло едно потомство в Русия познава единствено него като президент, с едно спиране: от 2008 до 2012 година, когато Путин нямаше право да се кандидатира по конституционни аргументи, и Дмитрий Медведев стана президент за един мандат, до момента в който Путин пое държавното управление.

Без късмет

Президентските избори в Русия, които започнаха в петък, ще бъдат извоювани от 71-годишния Путин с почти 80% от гласовете: повече от всеки път, откогато той пое поста на съветски държавен глава преди съвсем четвърт век. За поста му съществени кандидати няма.

Обявените за съперници на войната Екатерина Дунцова и Борис Надеждин бяха отхвърлени от Централната изборна комисия в навечерието на изборите " по официални аргументи ". Тримата съперници на Путин - комунистът Николай Харитонов, националистът Леонид Слуцки и либералът Владислав Даванков - са в унисон с Кремъл и нямат никакви шансове. Държавните социолози предвиждат, че всеки от тях ще получи от пет до шест % от гласовете.

Кариера посредством Комитет за Държавна сигурност (на СССР)

Вечният президент Путин е роден на 7 октомври 1952 година в Санкт Петербург, който по това време към момента се назовава Ленинград. Израства в небогати условия, учи право и от 1975 година работи за някогашната руска загадка работа Комитет за Държавна сигурност (на СССР). От времето, когато е бил офицер от разузнаването в някогашната Германска демократична република, той приказва съвършено немски език. След разпадането на Съветския съюз Путин се завръща в Русия и става заместник-кмет на Санкт Петербург. От 1997 година работи в Кремъл, оглавява службата за вътрешно разузнаване ФСБ и в последна сметка става министър-председател.

Най-голямото вътрешнополитическо достижение на Путин като президент евентуално е умиротворяването на страната след безредните 90-те години на предишния век. Русия се съвзема от голяма икономическа рецесия, когато рублата не коства нищо, а хората живеят от това, което отглеждат в дворовете на вилате си. Тогава малко на брой забогатяват неимоверно, а мнозина обедняват неимоверно. И олигарсите се борят за власт. Покушенията и политическите убийства бяха дневен ред.

Путин, в миналото " европеец "

Путин подписа мир с олигарсите. Въпреки това общественото неравноправие се резервира - и до през днешния ден. Продължителните високи приходи от петролния и газовия бизнес обаче донесоха разцвет на мнозина. На парламентарните избори през 2003 година партията на Кремъл " Единна Русия " завоюва съкрушителна победа.

По отношение на външната си политика Путин в началото се показва като европеец. В историческа тирада пред немския Бундестаг през септември 2001 година той приказва за " единството на европейската просвета ". Европа и Русия би трябвало да основат собствен личен енергиен блок - против американците, съобщи Путин на съвършения си немски език. " Никой не се съмнява в огромната стойност на връзките на Европа със Съединените щати. Но аз имам вяра, че Европа ще затвърди репутацията си на мощен и самостоятелен център на международната политика в дълготраен проект единствено в случай че сплоти личните си благоприятни условия с човешките, териториалните и естествените запаси на Русия, както и с икономическия, културния и отбранителния капацитет на Русия. "

Владимир Путин обаче през цялото време е политик на властта. Той възприема разпадането на Съветския съюз като оскърбление, а разширението на НАТО на изток - като опасност. Докато е на власт, Русия води доста войни, в това число против бунтовниците в Чечня, само че също и против Грузия - тогава Путин е министър-председател, а Медведев фиктивен президент - в Сирия, а в последните две години и пълномащабно против Украйна.

Нахлуване в Украйна

Путин пропагандира засилващата се западна ориентировка на Украйна като " опасност от НАТО " и през февруари 2022 година нахлу в прилежащата страна. Със своята " битка против външния зложелател " той завоюва на своя страна доста руснаци. Лидерът на Кремъл се показва пред хората в страната като строител на нова, мощна Русия, която от време на време и заплашва да употребява нуклеарните си оръжия. И даже западните специалисти признават, че до момента Москва е устояла на натиска на глобите, наложени от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни, по-добре, в сравнение с мнозина чакаха.

В самата страна Путин ръководи с желязна ръка. Вече няма никаква съпротива, която да си заслужава да бъде споменавана; критиците на режима са или в пандиза, или са избягали в чужбина. Видният критик на Кремъл Алексей Навални умря в затворнически лагер. Владимир Кара-Мурза беше наказан на най-дългия до момента период за опозиционер: Той би трябвало да прекара 25 години в наказателна колония. Организациите на гражданското общество като " Мемориал ", които се занимаваха с закононарушенията от епохата на Сталин, бяха разпуснати. Гейовете и лесбийките в страната са стигматизирани и даже и " пропагандата " на половост отвън обичайна е наказуемо закононарушение в Русия.

Без вероятности

И макар че доста руснаци се оплакват от липса на вероятности, изследванията демонстрират, че множеството хора имат вяра точно на Путин и че той ще реши многочислените им проблеми. Коментатор на американския вестник " Уолстрийт джърнъл " дефинира Путин за " геополитическия победител " на 2023 година, кой би укрепил позициите си с " жестокото преимущество на стратегическата устойчивост " и автократичното ръководство.

Президентските избори в Русия не престават до неделя вечерта. В навечерието на изборите опозицията говореше за " избирателен фарс ", който няма нищо общо с гласоподаване по демократични правила. Този път не бяха и не са поканени наблюдаващи на изборите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Независимата организация за наблюдаване на изборите " Голос ", която от години е заклеймявана като " задграничен сътрудник " в Русия, разкритикува обстоятелството, че върху чиновниците на огромните компании в обособените райони на Русия е упражняван " всеобщ " напън да гласоподават авансово.

Избори ще се проведат и в окупираните територии в Украйна. Украинското външно министерство в Киев упрекна Русия, че нарушава териториалната целокупност на Украйна.

Войната в Украйна ще продължи, изключително откакто съветската войска е на път да реализира триумф, а поддръжката на Запада се разпада.

Войната не е огромен проблем

Войната обаче не беше главен въпрос на изборите. За Путин въпросът, несъмнено, е главен приоритет, споделя съветският политолог Александър Кинев. Въпреки това умората от войната се популяризира измежду съветското население. " Всеки диалог за войната води до въпроса: по кое време ще свърши тя ", споделя Кинев. " Държавата няма отговор на този въпрос. Ето за какво тя заобикаля полемиката. "

Във всеки случай Владимир Путин ще остане президент на Русия. Въпреки че първият избирателен ден в петък не мина напълно без митинги. В Санкт Петербург 21-годишен юноша хвърли коктейл " Молотов " по изборна секция. А в пет изборни секции в Москва, Воронеж, Ростов и Карачаево-Черкезия гласоподаватели изсипаха зелена багра в урните.

С още два мандата Путин може да остане на поста си до 2036 година И тогава той ще бъде най-дълго управлявалият Русия държавен глава след Екатерина Велика през XVIII в.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР