В продължение на два месеца българи се събират на площадите

...
В продължение на два месеца българи се събират на площадите
Коментари Харесай

Politico: Как България се превърна в мафиотската държава на ЕС?!

В продължение на два месеца българи се събират на площадите всяка вечер в символ на митинг, че олигархичната мафия е превзела страната и е разширила своя обсег надълбоко в институции като правосъдната власт, медиите и службите за сигурност. Те упорстват за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев - ”Каскета ”.
Много българи са гневни, че техните вероятности за развиване и тези на децата им са осуетени, освен това в най-бедната страна в Европейски Съюз, където мафиотски хайлайф работи над закона и задушава стопанската система. Корупционната рецесия от това лято предложи поразителни образци за възходящата безочливост на олигарсите. Според последните изследвания 80 % от българите виждат корупцията като необятно публикувана, до момента в който над 70 % поддържат необятно митингите, който не престават 3 месеца.

Протестите станаха по-конфронтационни и полицията се сблъска с стачкуващи по време на „ Велико национално въстание “ предходната седмица. За този четвъртък се възнамерява следващата огромна готовност на протестиращите против властта.

Коя е българската мафия?

Днешните олигарси и мафията водят началото си от службите за сигурност от комунистическата ера, които запълват вакуума на властта измежду кървавите войни през 90-те години. Те разграбиха скъпите национални промишлености и контрабанда на оръжия и опиати. Господин „ Голям “ бе герой и някогашен сътрудник на Държавна сигурност – Илия Павлов. Той ръководи конгломерат, наименуван Мултигруп до убийството му от снайперист през 2003 година, само че сянката му ще се появи още веднъж в тази история, когато се срещнем с неговото потомство загадка полиция и други сътрудници, които към момента са огромни фактори.

Какво прави Борисов през 90-те, потънали в безвластие?

Борисов също има славата на корав човек като първенец по карате и телохранител на някогашния комунистически деспот Тодор Живков. Известен мафиот (Сретан Йосич, бел. ред.) го упреква, че е привързан с мафиотска организация, наречена СИК, само че Борисов изрично отхвърля това и се показва за герой против корупцията. Протестиращите и президентът на страната Румен Радев обаче го виждат като главното лице на мафията.

Има ли убийства от проведена престъпност в наши дни?

Не толкоз доста. Кръвопролитието утихва мощно след началото на 2000-те. Когато страната се причисли към Европейски Съюз през 2007 година, Брюксел трябваше да наложи правосъден контрол и някои мафиотски бизнеси се пробваха да се очистят от предишното. Настояването на Европейски Съюз за правосъдна промяна в последна сметка обаче се провали и България в никакъв случай не осъди нито един върховен политик или мафиотски необут. Настоящата корупционна рецесия произтича частично от обстоятелството, че (вече без боязън от репресии в ЕС) все по-нагли олигарси се връщат към тактичност на бухалката от 90-те години, с цел да преобладават в стопанската система. Едно от главните недоволства на протестиращите е, че Европейски Съюз продължава да налива пари в брой в страната, огромна част от които подхранват мафията, без Брюксел да изисква съблюдаване на върховенството на закона.
Значи еврофондовете са част от казуса?

Да. Миналата година министър на земеделието (Румен Порожанов) и заместник-министър на стопанската система (Александър Манолев) подадоха оставка поради скандал към потреблението на средства от Европейски Съюз за частни вили (скандалът, станал прочут като „ Къщи за тъщи “ бе обширно разследван от публицистите на Бивол, бел. ред.). Освен това фермерите споделят, че стопанства, получаващи милиони еврофондове, не съществуват. Обществените поръчки за създаване на инфраструктура като автомагистрали са разграничени за дребни сектори, с цел да могат колкото се може повече другари да получат огромни порции от паричните средства отпускани от Европейски Съюз. Поръчките постоянно се правят некачествено, тъй че непрестанно са нужни нови контракти и средства. Брюксел и Берлин обаче не подлагат на критика Борисов. В края на краищата той е основен съдружник на немския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в дясноцентристката Европейска национална партия.

Какво провокира митингите през 2020 година?

Христо Иванов, някогашен министър на правораздаването и началник на партията за битка с корупцията „ Да България “, възпламени бурето с барут на 7 юли. С излъчено онлайн видео от плаж на Черно море, слизащ от гумена лодка, Иванов разкри по какъв начин една от главните зад тила на страната подиуми на енергийните медиатори, Ахмед Доган, почетен ръководител на българската етническа турска партия (а също и сътрудник от руската ера с кодово име Сава) нелегално заемаше обществена земя за дворцовия си щаб и яхтено пристанище и нелегално използваше сътрудници на държавната сигурност като свои пазачи.

Защо хората излязоха на улицата?

Магнатите, плажовете и планините с грозно, нелегално строителство, от дълго време са мотив за неодобрение, само че този път казусът се трансформира във взривоопасна рецесия на правовата страна. Президентът Радев, обвързван със Социалистическата партия, се намеси, настоявайки, че Доган и неговият мощен партиен съдружник, медийният магнат Делян Пеевски, нямат право на държавна защита. Съдебната система на основния прокурор Гешев нахлу в президентството и арестува двама съветници на президента. Протестиращите излязоха на митинг на 9 юли, откакто основния прокурор пресече алената линия.

Politico , Евроком
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР