В продължение на два дни надпреварата за най-универсален атлет в

...
В продължение на два дни надпреварата за най-универсален атлет в
Коментари Харесай

Излъчиха шампионите в надпреварата Plovdiv Throwdown

В продължение на два дни конкуренцията за най-универсален спортист в Пловдив се трансформира в огромната атракция за всички почитатели на спорта под тепетата. Сила, експедитивност и сръчност демонстрираха участниците в първото по рода си съревнование Plovdiv Throwdown, което се организира през уикенда край Гребната база. В изпълнената с адреналин конкуренция купата за най-корав и сложен спортист измежду мъжете експерти завоюва столичанинът Красимир Димитров. Победителка при професионалистките стана Елина Пашаланова. При дилетантите първи при мъжете е Васил Дренски, а при дамите Елена Константинова.

Целта на надпреварата бе да дефинира спортиста, който има в най-голяма степен идеалната композиция сред мощ, устойчивост и експедитивност. Битката в обособените дисциплини бе извънредно атрактивна. Всеки от кандидатите е квалифициран по известната на запад методология “кросфит “. Тя е друга от всички познати досега тактики за спортна подготовка. Целта е да приготви за всички физически провокации, които могат да се срещнат в живота. “Кросфитът е комбиниране от разнообразни спортни дисциплини, естествен фитнес, който не би трябвало да се бърка с бодибилдинг, който познаваме от залите”, описаха пред публиката уредниците Момчил Лупов и Виктор Колев от школата “MoVe Team”. Момчил прецизира, че конкуренцията в кросфит тества подготовката на тялото, а не размера на мускулатурата. Идеята ни е да намерим съвършената композиция сред петте съществени физически качества на индивида - експедитивност, мощ, устойчивост, еластичност и сръчност.

Атлетите се състезаваха в 3 модула, а особено квалифицираната сцена с коридори разреши на публиката да следи конкуренцията в действително време, защото всички участници изпълняваха дилемите дружно. Първият комплекс включваше три силови възлизания на лост и три обръщания с 90-килограмова щанга, които мъжете трябваше да изпълнят общо 10 пъти за 16 минути.

Във втората конкуренция експертите трябваше да гребат на тренажор, като изразходват 100 калории. Следваха 50 повторения, където спортистите допираха ходилата си до лоста, до момента в който висят на него. Веднага по-късно участниците правеха по 40 прескока на 60-сантиметрова кутия, 30 прехвърляния през рамо на 50-килограмова здравна топка, 20 лицеви опори и 10 повторения „ мъртва двигателна сила “ с 140-килограмова щанга. За това те имаха общо 18 минути.

В последното съревнование експертите мъже трябваше да преминат 20-метрово трасе с 40-килограмова щанга, която я държат над главите си. И с цел да бъде на всички по-трудно, те не просто трябваше да вървят, а да вършат напъни на ляв и десен крайник. Веднага по-късно те се хващаха на лоста за 25 набирания. Двете извършения (напъни и набирания) трябваше да бъдат повторени общо по 3 пъти, а по-късно спортистите минаха по 40-метра на ръце. Всичко това трябваше да се случи за 9 минути – изпитание, неразбираемо за елементарния човек.

При дамите конкуренцията също не беше по никакъв начин лека. Атлетките трябваше да повторят упражненията от завършващия комплекс при мъжете, само че с 20 кг щанга над главата, 15 набирания и 20 метра вървене на ръце.

“Успееш ли да завършиш конкуренцията, то ти към този момент си победител. Комплексите са толкоз тежки, че единствено едно завъртане през тях е извънреден успех’, твърди Момчил Лупов от „ MoVe Team”.

Състезанието се организира с поддръжката на образователен център AIT, Zoe life Fitness, Reebok и Sport Depot.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР