В продължение на десет години община Приморско ще може да

...
В продължение на десет години община Приморско ще може да
Коментари Харесай

Туристически обект от национално значение стана част от община Приморско

В продължение на 10 години община Приморско ще може да ръководи безплатно терена, на който се намира крепостната стена „ Урдовиза ”. Съветниците гласоподаваха кметът на общината да организира процедура по Закона за културното завещание.
Решението беше взето на последната сесия на общинският съвет в града. Кметът Димитър Германов ще реализира процедурата. По този метод ще бъде допустимо предприемането на всички действия, които са свързани с представянето на културната полезност и опазването и като историческа забележителност. Ще бъде направена консервация и реституция на „ Урдовиза ”. Очаква се да се усили броят на туристите, които ще преглеждат атрактивния обект. Освен на море, летовниците, които посещават общината, ще станат част от историческия туризъм, който на доста места по света оказва помощ да се удължи сезона.
Древното населено място Урдовиза се намира на едноименния полуостров, на територията на град Китен. Археолози го датират към 3000 година прочие Христа . Голяма част от античните остатъци се намират под вода, което прави изследванията сложни. На мястото е съществувало пристанище и крепостта Урдовиза е била значима отбрана и военноморска база. В остарялото тракийско населено място, е открита керамика и римски съдове, както и кости от разнообразни типове птици.
Останките от крепостта се смятат за най–запазените по Черноморието.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР