В продължение на 63 години той беше принц на Уелс.

...
В продължение на 63 години той беше принц на Уелс.
Коментари Харесай

Бунтар с ясно изразено мнение: Кой е Чарлз Трети - новият крал на Великобритания?

В продължение на 63 години той беше принц на Уелс. На 73 години крал Чарлз Трети стана най-възрастният монарх, който се качва на английския трон.

" Предаването на властта е добре планувано - както и погребението на кралица Елизабет ", разяснява пред Дъждовни води Робърт Хейзъл, политолог от Лондонския академични лицей. " Въпреки това има огромно значение по какъв начин ще реагира обществеността на коронацията на Чарлз и каква ще бъде поддръжката на държавното управление. "

Животът в кралския двор

Чарлз Трети е разполагал с задоволително време, с цел да свикне с живота в светлината на прожекторите. През 1970 година той приключва бакалавърска степен по история в Тринити Колидж в Кеймбридж. След това стартира военната му кариера, в това число и като пълководец на миночистача HMS Bronington. През лятото на 1981 година се дами за 20-годишната Даяна Спенсър - събитие, което се радва на голям медиен отзив. Принцеса Даяна беше извънредно известна във Англия, само че таблоидната преса не я оставяше на мира. Двамата се разведоха дефинитивно през 1996 година. Само година по-късно Даяна почина в автомобилна злополука.

Твърди се, че при раздялата им Чарлз споделил на Даяна: " Сериозно ли очакваш да съм първият принц на Уелс без държанка? " Камила Паркър Боулс отдавна е негова обичана. Двамата се женят през 2005 година.

Две лица на Чарлз са добре познати на обществеността - едното на коцкар, а другото - на човеколюбец. Освен Prince's Trust - благотворителната организация, учредена от него през 1976 година, която подкрепя младежи в неравностойно състояние, кралят поддържаше и начинания в региона на изкуството. Най-голямата социална пристрастеност на новия крал е опазването на околната среда и битката против изменението на климата. От 2007 година той взе участие и в план за запазване на тропическите гори. И обръща вниманието на компании, политици и разнообразни звезди към идеята.

Като крал Чарлз Трети евентуално ще продължи да се бори за религиозно разнообразие и за мултикултурна, съвременна Англия. Той от дълго време е оповестил, че в коронацията му ще вземат участие разнообразни вероизповедения.

Новият крал би трябвало да е безпристрастен, въздържан и уравновесен

Чарлз Трети обаче наподобява не има политическите инстинкти на своята майка. Той рядко е успявал да остане безпристрастен по политически и обществени въпроси. В предишното намерено е споделял своето мнение.

Липсата на безпристрасност беше изключително явна около аферата, станала известна като " бележките на Черния паяк ". Вестник " Гардиън " разгласява писма, които разкриват по какъв начин принцът се е опитвал да въздейства на членове на държавното управление и други политици. Темите, по които Чарлз се е опитвал да влияе, варират от спасяването на риби, застрашени от изгубване, през поръчки за военно съоръжение за частите в Ирак до избиването на язовци за секване разпространяването на туберкулозата измежду добитъка. Публикацията докара до нескончаем юридически спор.

Като крал Чарлз Трети ще би трябвало да потисне тези черти на характера си, споделя политологът Хейзъл. " Монархът би трябвало да е абсолютно безпристрастен по всички политически въпроси, каквато беше и кралицата. Чарлз ще има опция да показва своето мнение по време на седмичната си визита с министър-председателя. Но той ще би трябвало да съблюдава конституционните си права - да съветва, да предизвиква и да предизвестява. " В противоположен случай Хейзъл чака " държавното управление ще му напомни отговорностите му на парламентарен монарх ".

Скандалите към крал Чарлз Трети

През 2017 година името на Чарлз изплува и от " Парадайс пейпърс ". Изтеклите тогава данни разкриха имената на политици, бизнесмени и известни хора със съмнителни вложения в офшорни зони. Твърди се, че в неговия случай става въпрос за сдружение, ръководено от Бермудските острови. Според обявата Чарлз е упорствал за промени в политиката за климата през 2007 година, само че не е разкрил, че офшорния му бизнес може да завоюва от сходни промени. Самият Чарлз тогава твърдеше, че не е директно обвързван с офшорното сдружение.

Неотдавна се появиха нови въпроси към разкритията за един различен скандал, в който е забъркан новият крал - твърди се, че богати чужденци са получавали привилегии в подмяна на дарения за фондацията на Чарлз Трети. Единият случай е обвързван със саудитски магнат, който бил отдаден в рицарство за своите услуги, а другият - с съветски банкер, на който била обещана среща с тогавашния принц.

Разкритията доведоха до оставката на трима основни чиновници на благотворителната организация на Чарлз Трети, в това число и тази на близкия му помощник Майкъл Фосет. Главният изпълнителен шеф на организацията в началото се отдръпна " краткотрайно ". Самият Чарлз Трети отхвърля да е знаел за тези хипотетични практики.

Експертите са безапелационни, че кралят би трябвало да заобикаля сходни произшествия, в случай че желае да завоюва публичното доверие на своя страна. Политологът Хейзъл разяснява, че признанието и известността на бъдещия крал ще зависят от това " дали Чарлз ще се забърква в неприятности и какви непредвидени събития ще се случат ".

Автор Робърт Мъдж
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР