В продължение на 40 години страните-победителки във Втората световна война

...
В продължение на 40 години страните-победителки във Втората световна война
Коментари Харесай

Уникалният затвор, който управляват съвместно СССР и САЩ

В продължение на 40 години страните-победителки във Втората международна война взаимно ръководят берлинския затвор Шпандау за нацистки нарушители.

Дори когато светът е на прага на нуклеарен спор, тук връзките сред вчерашните съдружници постоянно остават топли и добросърдечни.

Мрачна четириетажна постройка от червени тухли с кръстообразна форма, обградена с шестметрови каменни стени и два реда бодлива тел. Така наподобява пандизът Шпандау в западната част на Берлин, където през 1930-те година могат да се поберат до 800 пандизчии. През втората половина на XX в. тук присъдите си излежават единствено седем души.
Невеликолепната седморка
През 1945 година тези хора са ненавиждани от половината свят. Те са наказаните от междунордния боен арбитражен съд високопоставени водачи на Третия райх, на чиято съвест лежат многочислени военни закононарушения и закононарушения против мира и човечеството.

 Подсъдими на Нюрнбергския развой за военни закононарушения

Подсъдими на Нюрнбергския развой за военни престъпленияCharles Alexander/Office of the United States Chief of Counsel, Harry S. Truman Library & Museum

На 18 юни 1947 година непосредствено от Нюрнберг в Шпандау идват всичките седем избегнали смъртно наказване наказани: някогашният началник на Хитлерюгенд и гаулайтер на Виена Балдур декор Ширах; някогашният министър на външните работи на Германия и имперски протектор на Бохемия и Моравия Константин декор Нойрат; министърът на въоръжението и военната индустрия Алберт Шпеер; министърът на стопанската система Валтер Функ; някогашният заместител на Хитлер в нацистката партия Рудолф Хес и адмиралите Карл Дениц и Ерих Редер.

 Балдур декор Ширах

Балдур декор ШирахБундесархив

На някои от тях им следва да прекарат в пандиза 10 години, а на други – цялостен живот. Предполага се, че през цялото това време те ще са под непрекъснатия надзор на представителите на четирите държави-победителки във Втората международна война: Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция.
Уникален затвор
 Затвор за военни нарушители Шпандау

Затвор за военни нарушители ШпандауBauamt Süd, Einofski – Herr Einofski (CC BY-SA 3.0)

Шпандау получава статут на Междусъюзен затвор, въпреки че се намира в английската зона на окупация. В дирекцията на пандиза влиза по един представител от всяка от страните. Те имат непрекъснато наличие в институцията, като ежемесечно се сменят на председателския пост на ротационен принцип. Всички решения би трябвало да се вземат единомислещо.

На цивилния личен състав на пандиза (освен на лекарите) е неразрешено да контактува със пандизчиите. Освен французи, руснаци, американци и британци, тук работят и жители на други страни. Достъпът до Шпандау е неразрешен само на немците, въпреки че формалният език за другарство в администрацията е точно немският.



Keystone/Getty Images

Външната защита се сменя ежемесечно. Предаването на охранявания обект от една на друга страна е цялостен обред, съпровождан от церемониален марш на бойци и доклад на началниците на караулите. „ Нямахме право да се излагаме – трябваше да покажем на всички, че сме способни бойци на страните-победителки “,  си военнослужещият от 133-и обособен мотострелкови батальон Николай Сисоев. „ През портата на пандиза влизахме с безупречни боеви стъпки, като с изключително старание удряхме в паветата стоманените подметки на ботушите си, при което под сводовете на арката се разнасяше злокобен тътнеж “.

 Смяна на защитата от въоръжените сили на Франция и Съюз на съветските социалистически републики в пандиза Шпандау. Западен Берлин

Смяна на защитата от въоръжените сили на Франция и Съюз на съветските социалистически републики в пандиза Шпандау. Западен БерлинALDOR46 (CC BY-SA 3.0)
Тежко всекидневие
Животът на пандизчиите в Шпандау въобще не е лек. Те населяват единични килии и даже по време на разходка, посещаване в църквата и работа (лепене на пликове) те нямат право да поддържат връзка между тях. „ Веднъж месечно ни позволяваха да напишем по едно малко писмо, което минаваше през цензура; можехме и да получаваме по едно малко писмо – и то минаваше през цензура “,  си Редер. „ Много постоянно писмата, които идваха, въобще не стигаха до нас или ни ги предаваха в цензуриран тип – огромни елементи от тях бяха изрязани… Веднъж на два месеца ни разрешаваха рандеву от един от членовете на фамилиите ни, само че това рандеву продължаваше не повече от 15 минути “.



Bauamt Süd, Einofski – Herr Einofski (CC BY-SA 3.0)

Съветската администрация се отнася към жителите на Шпандау доста по-строго от своите западни сътрудници. Например пазачите, които застъпват на нощна промяна на вишките, съзнателно затръшват капаците на шахтите със мощен тропот. За да предотвратят самоубийства, британците и американците включват светлините в килиите по няколко пъти нощем, до момента в който руският личен състав прави сходни инспекции на всеки 15 минути.

През 1962 година Съюз на съветските социалистически републики застава остро против самодейността на западните съдружници декор Ширах и декор Шпеер да бъдат освободени за „ положително държание “. „ Смекчаването на затворническия режим на основните немски военни нарушители, излежаващи наказване за най-тежките закононарушения против човечеството, в този миг може единствено да насърчи милитаристите и реваншистите, които още веднъж кроят нападателни проекти против миролюбивите нации “,  тогава руският дипломат в Германска демократична република Миахил Первухин.

 Алберт Шпеер на Нюрнбергския развой, 1946 година

Алберт Шпеер на Нюрнбергския развой, 1946 г.Свободни източници
Последният пандизчия
Въпреки това пандизчиите в Шапндау един след различен излизат на независимост: или откакто изтичат присъдите им, или по здравословни аргументи. През 1966 година в пандиза към този момент е останал единствено един пандизчия – Рудолф Хес.

 24 ноември 1945 година: Рудолф Хес (1894-1987)

24 ноември 1945 година: Рудолф Хес (1894-1987)Legion Media

Военнослужещият от 133-и батальон Пьотр Липейко си  първата си среща със заместник-фюрера през 1985 година: „ Той вървеше против мен по тясната пътека в затворническия парк и един от нас трябваше да отстъпи. Изведнъж ме обзе някаква неприязън: за какво аз, офицер от армията на страна-победителка, да го направя? Спряхме и видях отдолу под рунтавите му вежди един доста деликатен и могъщ взор, който не съответстваше на възрастта му. В продължение на няколко мига Хес проучваше новака, след което пандизчията постепенно се отдръпна от пътеката. Интересно, че след този „ двубой “ той стартира да ме поздравява, макар че остарелият нацист в никакъв случай не поздравяваше руснаците “.

 Разрушаването на пандиза на Шпандау

Разрушаването на пандиза на ШпандауPatrick PIEL/Gamma-Rapho via Getty Images

Според договореностите сред съдружниците, след гибелта на последния пандизчия през 1987 година (Хес съумява да се самоубие), пандизът Шпандау е изцяло опустошен. На негово място е издигнат огромен търговски център с автомобилни паркинги.

създател: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР