В продължение на 40 години срещу бившия президент на САЩ

...
В продължение на 40 години срещу бившия президент на САЩ
Коментари Харесай

Потенциалното обвинение на Тръмп ограничава десетилетия правна проверка

В продължение на 40 години против някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп са водени безчет правосъдни следствия , без в никакъв случай да е бил изправен пред наказателни обвинявания, оповестява „ Асошиейтед прес “. Този запис може скоро да завърши.

Тръмп може да бъде осъден от правосъдните заседатели в Манхатън още тази седмица, евентуално упрекнат във подправяне на бизнес записи , свързани с секрети парични заплащания по време на акцията му през 2016 година на дами, които го упрекнаха в полово посягане.

Това е едно от няколкото следствия, които бях подети в миг, когато Тръмп се кандидатира за трети мандат за президент. Той отхвърли всевъзможни обвинявания като непозволени дейности и упрекна прокурорите, че вземат участие в политически стимулиран „ лов на вещици “ , с цел да навредят на акцията му.

Обвинение в Ню Йорк ще означи извънреден поврат в американската история, трансформирайки Тръмп в първия някогашен президент, изправен пред престъпни обвинявания. И това би имало голяма тежест за самия него, заплашвайки от дълго време откритата му дарба да заобикаля следствията макар заплитането в главозамайващ брой случаи.

Обвинението, споделя биографът Майкъл Д’Антонио, би било „ шокиращо събитие както заради обстоятелството, че някогашен президент е упрекнат за първи път, само че и тъй като един от най-хлъзгавите хора на най-високото равнище в бизнеса, чиято лоялност злоупотребата със системата е толкоз добре открита, че е хванат . Той е на мнение:

„ През целия си живот той е правил неща, за които е можело да бъде разследван и евентуално преследван и си е извел извод от тези прекарвания, че може да работи безнаказано . “

Тръмп за първи път се изправи пред правна инспекция през 70-те години на предишния век, когато Министерството на правораздаването заведе дело за расова дискриминация против бизнеса на фамилията му с недвижими парцели. Тръмп и татко му гневно се бориха с обвиняванията по делото, съгласно които те отхвърлят да заемат жилища на чернокожи наематели в най-вече здания с бели наематели. Свидетелските показания демонстрират, че заявки, подадени от бъдещи чернокожи наематели, са маркирани с буквата „ Ц “ за „ цветни “. Тръмп заведе ответно дело за 100 милиона $, обвинявайки държавното управление в клюка . Делото приключи със съглашение , което отвори пътя за някои чернокожи наематели, само че не принуди Тръмп категорично да признаят, че са „ пропуснали и пренебрегнали “ да спазят Закона за заслужено жилищно настаняване .

Оттогава Тръмп и неговият бизнес са били обект на хиляди цивилен каузи и голям брой следствия . Имаше следствия на неговите казина и покупко-продажби с недвижими парцели, обвинявания в подкупи и непозволено лобиране, обвинявания в измами против към този момент несъществуващия университет Тръмп и благотворителна фондация Тръмп и следствие от окръжния прокурор на Манхатън за продажби на хотел-кондоминиум Тръмп Сохо в Долен Манхатън.

Всъщност, съгласно Граждани за отговорност и нравственос във Вашингтон, държавна наблюдателна група, кратко CREW, към ноември 2022 година Тръмп е упрекнат в осъществяване на минимум 56 престъпни закононарушения, откогато започва акцията си през 2015 година, без да се включват обвиняванията в лъжливи бизнес покупко-продажби . Той обаче в никакъв случай не е бил публично упрекнат.

Тръмп е занаятчия на тактиката на закъснение, „ намирайки способи за безпределно закъснение с вярата, че следствието и правосъдният спор ще изчезнат. И той реализира незабравим триумф “ , разяснява президентът на CREW Ноа Букбайндър, някогашен федерален прокурор за корупция. По думите му:

„ Това прави отговорността безусловно нужна, тъй като не можем да имаме хора във функционираща народна власт, работещи на властови позиции с цялостна безотговорност, където могат да правят закононарушения и в никакъв случай да не би трябвало да понасят никакви последици . “

Репликата на Тръмп на толкоз мощни изявления: Той не прави закононарушения , тъй че следствията сами по себе си биха били несправедливи.

Като президент Тръмп продължи да се изправя пред правни инспекции. В продължение на две години Министерството на правораздаването проверява връзките на акцията му през 2016 година с Русия. Въпреки че специфичният прокурор Робърт Мюлер по този начин и не откри директни доказателства за скрито съглашение , окончателният му отчет изложи доказателства за възпрепятстване на следствието . Той означи, че заради мнението на отдела, че възбраните за обвиняване против настоящ президент, той не може да предложи на Тръмп да бъде повдигнато наказателно обвиняване, даже и скрито.

Откакто Тръмп напусна поста, следствията се задълбочиха още повече. През януари едноименната му компания беше санкционирана с 1,6 милиона $ за данъчни закононарушения , в това число интрига и подправяне на бизнес записи. Дългогодишният изпълнителен шеф на компанията, Алън Уайселберг, сега излежава присъда в затвор като наказване за укриване на налози върху работното заплащане.

Има и още случаи, които към момента се проверяват. В Джорджия окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис проверява дали Тръмп и неговите съдружници са се намесили нелегално в изборите през 2020 година Председателят на особено огромно жури, което изслуша десетки очевидци. сподели предишния месец, че групата е предложила доста хора да бъдат упрекнати и загатна, че Тръмп може да е измежду тях. В последна сметка зависи от Уилис да реши дали да продължи напред.

Във Вашингтон Тръмп е подложен на наблюдаване от специфичния прокурор Джак Смит за боравенето му – съгласно обвиняванията за погрешно боравене – с класифицирани документи след овакантяване на поста, както и за необятно рекламираните му старания да остане на власт , макар загубата му на изборите през 2020 година Адвокатите на Министерството на правораздаването в следствието на документите обявиха, че са натрупали доказателства за евентуални закононарушения, включващи опазване на информация за националната защита от Тръмп, както и евентуални старания за възпрепятстване на работата им.

Някои правни специалисти се съмняват в разумността делото Манхатън да бъде първото заведено против Тръмп, когато може да се задават по-сериозни обвинявания. Очаква се Тръмп да бъде упрекнат и в друго закононарушение – подправяне на бизнес записи , в случай че прокурорите не могат да потвърдят, че е осъществено за прикриване на друго действие. А казусът е от години. Майкъл Уайнщайн, юрист и някогашен прокурор на Министерството на правораздаването, съобщи:

„ Ясно е, че това не е най-чистото наказателно дело, което може да бъде заведено от всички, които съществуват сега . “

Според него Тръмп евентуално ще употребява евентуалните си недостатъци за своя политическа полза. Уайнщайн счита още:

„ Тъй като този случай е преди всичко, това му дава опция да нападна и нападна, което за него е единственият метод, който знае . “

Все отново той е на мнение, че вероятните обвинявания се усещат като естествена кулминационна точка на „ невероятния набор от следствия “ , през които някогашният президент мина и се бори през последните 40 години “ . Уайнщайн изяснява:

„ Има история и модел на това, че той споделя и прави неща, без да води до никакви последици . След 40 години незаконните пилета прибират ли се вкъщи да нощуват? Той се бори дълго време и може да се окаже, че през идващите 12 месеца ще бъде изправен пред две или три наказателни каузи, които носят сериозна наказателна отговорност за него.

Делото в Ню Йорк включва заплащания, осъществени от някогашния юрист на Тръмп Майкъл Коен , който излежа лична присъда в пандиза, откакто се призна за отговорен през 2018 година по федерални обвинявания , на порноактьора Сторми Даниелс и модела Карън Макдугъл. Коен беше възобновен от Тръмп, чиято компания записва възобновяванията като „ правни разноски “.

От политическа позиция съдружниците на Тръмп имат вяра, че делото в действителност ще бъде от изгода за някогашния президент в кратковременен проект, като даде сила въз основата му в конкурентни републикански първоначални избори и ще обезпечи нов подтик по-късно, в случай че в последна сметка не успее да докара до присъда. Повтаряйки други представители на Републиканската партия, които също настояват, че следствието евентуално ще помогне на Тръмп в кратковременен проект, даже в случай че това може да се окаже нездравословно при общи избори, сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина съобщи:

„ Прокурорът в Ню Йорк направи повече, с цел да помогне на Доналд Тръмп да бъде определен . “

Евентуално обвиняване няма да попречи на Тръмп да продължи акцията си. Няма възбрана за тичане, до момента в който сте изправени пред наказателни обвинявания – или даже след присъда. Наистина, наказани нарушители са се кандидатирали за президент и преди, в това число зад решетките. Президентският историк Дъглас Бринкли разяснява:

„ Ужасно е да си помислим, че имаме някогашен президент в навечерието на обвиняването, който към момента е любимец за Републиканската партия през 2024 година Бихте си помислили, че (потенциално) карцерът ще бъде дисквалифициращ фактор в президентската политика. Но Тръмп непрестанно изненадва хората със своето подло и неуместно държание, което надвишава, трансформирайки го в жертва на лов на вещици.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР