В продължение на 40 г. унгарският биохимик проф. Каталин Карико

...
В продължение на 40 г. унгарският биохимик проф. Каталин Карико
Коментари Харесай

Удивителната история на майката на РНК ваксините

В продължение на 40 година унгарският биохимик проф. Каталин Карико е работила в сянка за решителния прогрес на имунизациите на " Модерна " и " Бионтех ". Жена, родена в малко унгарско градче и изживяла щастливо детство в кирпичена къща без вода и ток, през днешния ден е един от най-влиятелните учени на планетата. Нейните открития бяха от значително значение, с цел да станат вероятни първите две ваксини, които могат да ни измъкнат от тази пандемия, споделя испанският в. " Ел Паис ". Mediapool препечатва обявата в превод на.

" Бях щастливо дете. Баща ми беше месар и ми беше прелестно да го виждам по какъв начин работи, да следя вътрешностите и сърцата на животните. Научната ми жила може би идва оттова ", споделя Каталин Карико от вкъщи си в покрайнините на Филаделфия, в Съединени американски щати. След като приключва биология в Унгария, тя отпътува за Съединени американски щати, с цел да прави докторат през 1985 година Никога няма да се върне в родината си. " За малко да отпътува за Испания, при групата на Луис Караско, която се интересуваше от работата ми, както и във Франция, само че комунистическа Унгария слагаше доста прътове в колелата ", споделя тя.

В наши дни тази история наподобява необикновено. И въпреки всичко цяло десетилетие, през 90-те години, никой не поддържа концепцията на Карико: да създаде лекуване и ваксини въз основата на молекулата на РНК, тъкмо тази, употребена при имунизациите против ковид на " Модерна " и " Бионтех ". " Писмата с отводи от институции и фармацевтични компании, с които се свързах, с цел да финансират развиването на тази концепция, следваха едно след друго ", изяснява 65-годишната биохимичка, родена в Кисуйшалас, на стотина километра от Будапеща. Докато приказва, тя демонстрира писмо от фармацевтичната компания Merck (MSD), с което се отхвърля молбата ѝ за 10 хиляди $ за финансиране на нейните проучвания.

Сега " Модерна " и " Бионтех " получиха стотици милиони евро от обществени фондове, с цел да разработят за рекордно време имунизациите си с РНК делегат, които се основават точно на концепцията, която Карико и друга дребна група откриватели се пробваха да разпространяват несполучливо тридесет години по-рано.

" Всички мислеха, че това е полуда "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР