В продължение на 2 години очаквам покана от Народното събрание.

...
В продължение на 2 години очаквам покана от Народното събрание.
Коментари Харесай

Лозан Панов: По-сензитивните приеха моето отсъствие миналата седмица като неуважение към парламента

В продължение на 2 години чакам покана от Народното събрание. Миналата седмица получих позвъняване по телефона ден преди съвещанието. Отговорих документално с вярата, че ще бъда свестен вярно, че формата ни на другарство не е позволена. Това изясни ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди гласуването на отчетите за активността на съдилищата за 2016 и 2017 година. Миналата седмица гласуването беше отсрочено, откакто той не почете Народното събрание.

„ Вчера още веднъж бях поканен на днешното съвещание по телефона. Вероятно съм последният, който не е схванал, че телефонните повиквания от дълго време са заменили епистоларната форма на другарство сред законодателната и правосъдната власт “, съобщи Панов.

„ По-сензитивните одобриха моето неявяване предходната седмица като пренебрежение към Народното събрание. Да, институциите би трябвало да се почитат и почитат, тъй като вдъхват живот на правото “, разяснява Лозан Панов. „ По обясними аргументи нямам визия какъв брой доста се е скъсила дистанцията сред управляващите в България. Макар и да не смятам за допустими новите форми на другарство пристигнах, с цел да извърша законовите си отговорности да показва отчетите на съдилищата “, сподели още ръководителят на Върховен касационен съд.

„ Нека, когато се гледат отчети за правосъдната система, да приказваме по проблемите й, а не по тази причина дали сте известен по телефона “, разяснява ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„ Всички институции би трябвало да работим за това да имаме взаимно почитание един към различен. Както ние ценим вашия труд, по този начин вие да цените нашия “, разгласи той. „ Във всяка парламентарна комисия работят експерти. Те не са пристигнали с новия парламент, тук са от десетилетия. Работят и дават всичко от себе си, с цел да бъде законодателството на нужното високо равнище “, уточни Цветанов.

„ Казвам го чисто прагматично. Нито ние, нито вие имаме нужда от сходен сблъсък- чисто институционално “, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ. „ Изпитваме почитание към правосъдната система. Силата на една народна власт, на Конституцията е постигнатият консенсус за разделянето на управляващите “, сподели още Цветан Цветанов.



Народното събрание одобри отчетите за активността на съдилищата за 2016 и 2017 година. Те регистрират нарастване от 13,3 % на обсъжданите каузи от районните съдилища сред 2016 и 2017 година. За 2016 година броят на делата за разглеждане в правосъдната система, без тези във Върховен касационен съд, е 634 239, а за 2017 година- 682 130. През 2016 година в районните съдилища към регионалните центрове 655 съдии са разгледали 359 745 каузи. За 2017 година съдиите са 659, а делата 392 062. Има растеж и при междинната натовареност на районните съдилища в регионалните центрове. Средната натовареност на районните съдилища в регионалните центрове през 2016 година е 52,9% каузи на месец, а през 2017 година- 57.6%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР