В Приднестровския регион на Молдова, който е под контрола на

...
В Приднестровския регион на Молдова, който е под контрола на
Коментари Харесай

ISW: Приднестровието може да организира референдум за присъединяване към Русия

В Приднестровския район на Молдова, който е под контрола на проруски сепаратисти, представители на управляващите могат да провеждат референдум за присъединението на така наречен Приднестровската молдовска република към Русия на 28 февруари. Това пишат анализатори от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната, оповестява РБК-Украйна на база данни  от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW).

В следения от Кремъл район живеят към 470 хиляди души.

" Причината за сходно нещо би била хипотетичната нужда да се защитят съветски жители и " сънародници “ в Приднестровието от закани от страна на Молдова или НАТО, или и двете “, се споделя в обявата.

Отбелязва се, че съветският президент Владимир Путин може да разгласи анексирането на Приднестровието по време на плануваното си послание към съветското Федерално заседание на 29 февруари, макар че това наподобява малко евентуално, прибавят анализатори.

Изданието също по този начин отбелязва, че Кремъл счита за недопустим кандидатския статут на Молдова в Европейски Съюз.

" Кремъл се стреми да употребява Приднестровието като следено от Русия прокси, с цел да попречи на процеса на присъединение на Молдова към Европейски Съюз. Кремъл исторически господства геополитическата ориентировка на Молдова заради проруски политически проксита в държавното управление на Молдова “, пишат анализаторите.

Освен това Кремъл може да употребява Приднестровието като " място, от което може да организира интервенции за хибридна война против Молдова, Украйна и НАТО “.

" В последна сметка може да се опита да дестабилизира Молдова благодарение на Приднестровието, с цел да сътвори рецесия на югоизточния фланг на НАТО. Тези цели са взаимно съвместими ", се отбелязва в отчета.

Наскоро президентът на Молдова Мая Санду не изключи, че през идващите години ще се появи " геополитическа опция " за решение на въпроса с Приднестровския район.

Генералният щаб на Румъния счита, че в случай че Руската федерация завоюва войната против Украйна, идната цел на агресора ще бъде Молдова.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР