В президентството не са запознати с позицията, изготвена в Министерски

...
В президентството не са запознати с позицията, изготвена в Министерски
Коментари Харесай

Позицията на МС за срещата на НАТО не е консултирана предварително с президента, заяви Илияна Йотова

В президентството не са осведомени с позицията, направена в Министерски съвет, която страната ни ще показа на срещата на върха на НАТО, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя прикани наличието на позицията да стане притежание на всички.

Вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че институциите и българските жители имат право да знаят наличието на позицията.

" Аз не познавам този текст, прочее както стана ясно не го познават и сътрудниците от Народното събрание. Държа да подчертая, че ние сме парламентарна република. Това са извънредно значими, преломни решения, които ще бъдат взети на тази среща във Вашингтон. Много е сериозен градусът на напрежението и не е съществено ние да не бъдем осведомени с тази позиция. Позиции, които българската страна е защитавала на открито, са били обществени както във връзка с срещите на върха, когато те са в Брюксел в границите на Европейския съюз, по този начин е на срещите на върха на НАТО, по този начин прочее и когато ставаше въпрос за нашето отношение към Република Северна Македония ", съобщи Илияна Йотова.

Тя изрази безпокойството си, че текстът на документа нито е бил съветван авансово с президента, нито е показан пред Народното събрание.

" Трудността съгласно мен породи от това, че сега ние имаме длъжностен кабинет, за който президентът на страната, съгласно последните конституционни промени, не носи отговорност, както и Народното събрание, т.е. има някаква позиция на Министерски съвет, която би трябвало да стане притежание на всички и да получи своята глоба ", добави Илияна Йотова.

Вицепрезидентът разяснява и създалото се напрежение кой да съставлява България на срещата във Вашингтон и като какъв.

" Как изглеждаме в очите на нашите сътрудници - изглеждаме като периферна страна и аз по тази причина считам, че би трябвало час по-скоро да имаме устойчиво държавно управление, с цел да се постави завършек на тези опити ", разяснява Илияна Йотова.

Според нея обаче изказванията, които вършат от ГЕРБ като първа политическа мощ, демонстрират съмнения.

" Аз нямам за себе си отговор към момента дали политическа партия ГЕРБ желае да направи държавно управление или ще върви на избори ", сподели още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подсети, че по Конституция след връчването на мандата в понеделник ГЕРБ ще имат една седмица да решат дали да предложат държавно управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР