В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските

...
В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските
Коментари Харесай

Президентът посече Кирил Петков за руските дипломати

В Президентството не е постъпвал отчет на ДАНС за съветските дипломати. Това съобщи президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

Държавният глава сподели още, че на съвещанието на Съвета по сигурност, извършено на 9 юни, въпросът с дипломатите не е попадал в авансово оповестения дневен ред. Все отново обаче тематиката е повдигната на въпросната среща, на която е участвал представител на президентската институция. Решение обаче не било взето, сподели Радев. И добави, че след това от Президентството са изпратили писмо до Съвета по сигурност към Министерски съвет със питане по проблема. Отговорили им, че " няма решение, гласувано и признато на този Съвет ".

" Това демонстрира, че решенията в държавното управление се вземат по някакъв успореден механизъм ", разяснява президентът.

Той отговори и на настояването на Българска социалистическа партия за привикване на КСНС. " Заседание на КСНС не може да анулира към този момент взето решение на държавното управление в оставка. Напомням, че органът, кйто котролира Министерския съвет, е българският парламент. Явно се постанова да подсещам и, че, въпреки и в оставка, кабинетът носи отговорност за своите дейности ", акцентира Радев.

За консултациите за нов кабинет и възможни предварителни избори

Президентът разяснява и тематиката за възможни предварителни избори, като акцентира, че провеждането на такива преди 15 септември не е оправдано.

" Вярвам, че капацитетът за сформиране на държавно управление в границите на този парламент не е привършен ", разяснява Радев.

Той сподели още, че няма пояснение за неявяването на " Продължаваме Промяната " и Българска социалистическа партия на консултациите на " Дондуков " 2 преди дни. Държавният глава е безапелационен, че графикът за провеждането им е бил координиран с всички парламентарно показани партии в неделя, ден преди първата планувана консултация.

За срещата на върха на НАТО

" На срещата бе приета новата стратегическа идея, която връща Алианса към същостната му задача – да бъде поръчител за суверенитета и сигурността на всяка страна членка ", сподели Радев. 

 

И добави, че към този момент публично е сложено началото на Фонда за нововъведения към НАТО, за който България има сериозен приност. " Това дава опция освен страната ни да бъде част от напъните за създаване на нови технологии. Това дава опция на нашата отбранителна промишленост и просвета да се интегрират във водещите планове на НАТО ", разгласи президентът, представен от Народоосвободителна въстаническа армия.

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР