В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването

...
В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването
Коментари Харесай

Политическите реакции след решението за изгонване на 70 руски дипломати

В президентството не е постъпвал отчет на ДАНС за изгонването на 70 съветски дипломати. Това разгласи президентът Румен Радев. Как и от кого е било взето това решение - и през днешния ден мненията по тематиката бяха разнопосочни.

Държавният глава Румен Радев изясни малко по малко по какъв начин е работило президентството, с цел да получи информация по отношение на решението да бъдат изгонени 70 съветски дипломати.

В президентската институция не е постъпвал отчет на ДАНС по тематиката. На съвета по сигурност към Министерски съвет, извършен на 9 юни, където е взел участие представител на президентската институция, тази тематика не попада в авансово оповестения дневен ред, съобщи Румен Радев - президент на Република България.

От Президентството изпратили и писмо до Министерски съвет с въпрос за взетите решения на съвета по сигурността.

Отговорът е - няма решение, гласувано, признато на този съвет. Това ясно демонстрира, че очевидно решенията в държавното управление се вземат по някакъв успореден механизъм, надалеч от институционалния път за взимане на решения, добави Румен Радев - президент на Република България.

Президентът акцентира, че Консултативен съвет за национална сигурност, за какъвто упорстват от Българска социалистическа партия, не може да анулира взето към този момент решение на държавното управление.

Да припомня, че органът, който управлява Министерски съвет е българският парламент. Също по този начин очевидно се постанова да припомня, че даже да бъде в оставка, държавното управление носи отговорност за своите дейности, счита Румен Радев - президент на Република България.

Вътрешният министър съобщи, че въпросът е обсъждан освен в съвета по сигурността.

Този въпрос е обсъждан и на съвещание на Министерски съвет и доколкото си припомням нееднократно. Решението не е взето еднолично. Ние имаме 15 представителя в Русия, те имат 10 пъти повече, сподели Бойко Рашков - министър на вътрешните работи в оставка.

От " Продължаваме промяната " подчертаха, че двамата представители на президента в съвета по сигурност са били осведомени с трите отчета, които ДАНС са показали. Българска социалистическа партия считат, че решението е еднолично. " Демократична България " не са съгласни.

Тези органи са спазили всички процедури и са взели едно вярно решение. Това не е еднолично решение. Но когато службата за национална сигурност споделя в публични отчети, че има хора, които работят против ползите на страната, какво е редно да направи съгласно вас едно държавно управление и външно министерство - естествено е редно да отбрани националните ползи - това, за което са определени, сподели Йордан Терзийски - народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

За страдание нищо в това чуване не промени нашето чувство и нашето виждане, че това решение е взето в огромна степен еднолично и съгласете се, че мащаба на това решение - това е нещо невиждано. За нас съвещание законно на Министерски съвет, на което да е обсъждана тази тематика няма и това е факт-доказан, сподели Атанас Зафиров - заместник-председател на Българска социалистическа партия.

Не може да се каже, че става дума за самостоятелно ешение, не може дас е каже, че става дума за изненадващо решение. Напротив в продължение на месеци е траял целия развой. Тези подмятания за възможна корист на премиера - мисля, че държавното управление си е свършило доста добре работа, сподели Ивайло Мирчев - народен представител от ПГ на " Демократична България ".

" ИТН " заговориха за устни заповеди от премиера.

Кирил Петков на тоя съвет е дал устно разпореждане на ДАНС да почва да прави описи в такава огромна численост, в каквато по-късно излязоха. В тая численост от 70 индивида тези, които ДАНС са разпознали като на всекидневен език шпиони или хора, занимаващи се с несвойствена активност са много по-малко, сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на " ИТН ".

След закритото чуване на премиера и службите, от опозицията споделят, че не получили отговори.

Това чуване за следващ път сподели в какъв безпорядък е държавността. Изобщо не излиза наяве кой взема решенията в Министерски съвет, в съвета по сигурността. Кирил Петков се пробва да се скрие зад чиновници на Външно министерство, зад някакви отчети, сподели Десислава Атанасова - ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Не е ясно по какъв начин е взето това решение, за какво не е разисквано с групови орган - Министерски съвет, даже на закрито съвещание, изключително на Министерски съвет. И продължава тази липса на разговор сред институциите, сподели Петър Чобанов - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи.

Решението е взето еднолично, само че е написано отвън България. Решението през вчерашния ден в действителност сподели, че в случай че има сега опасност за българската национална сигурност - това е българското държавно управление, сподели Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ".

От опозицията акцентират, че единствено 40 души са изгонените дипломати и питат - с какъв статут са останалите 30.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР