В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по

...
В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по
Коментари Харесай

Румен Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

В президентската институция не е постъпвал отчет на ДАНС по тематиката за експулсирането на съветските дипломати. На Съвета по сигурност към Министерски съвет, извършен на 9 юни, където е взел участие представител на президентската институция, тази тематика не попада в авансово оповестения дневен ред. Тя се повдига вътре за разискване по принцип, само че по нея няма взето решение. Това сподели президентът Румен Радев пред медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид.

Той посочи, че при завръщане на представителя на президентската институция и шерване по какъв начин е протекъл Съветът, от президентството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към Министерски съвет с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма признато гласувано решение на този съвет.

Това ясно демонстрира, че очевидно решенията в държавното управление се вземат по някакъв успореден механизъм надалеч от институционалния път за взимане на решения, сподели президентът.

Заседание на КСНС не може да анулира взето към този момент решение на държавното управление в оставка. Органът, който управлява Министерски съвет е българският парламент. Дори да бъде в оставка държавното управление носи отговорност за своите дейности, подсети още президентът.

Той е безапелационен, че следствията от това деяние могат да бъдат извънредно съществени най-много за нашата дипломатическа задача в Москва. Но значимото е, че по този метод не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкоз значим въпрос. Отговорността лежи напълно в изпълнителната власт, нищо, че тя е в оставка, сподели още Радев.

Във вразка с връчването на мандатите и провелите се преди този момент съвещания президентът сподели, че преди да изпрати публични писма постоянно има координиране по телефона за комфортното за двете страни време. Такова координиране е направено и с Политическа партия и Българска социалистическа партия, след което писмата са изпратени.

" Оттук нататък - какви са аргументите тези партии да не се явят на съвещания, аз не мога да злоупотребявам. Но значимо е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени. Вярвам, че капацитетът за сформиране на държавно управление в границите на този парламент не е привършен. Ако вървим към разновидността избори, избори преди 15 септември не са целесъобразни. Важно е да има допустимо най-голяма изборна интензивност. Може да прецените два месеца обратно по кое време най-рано може да завърши цикълът по връчването на мандатите. Важно е и мнението на партиите ", сподели още той.

За завършилата среща на върха на НАТО Радев сподели: Срещата на върха а НАТО се прави оценка като историческа, освен тъй като се организира в основен миг в една коренно изменена стратегическа среда за сигурност след експанзията на Русия в Украйна, само че тъй като на тази среща бе призната новата стратегическа идея на НАТО след 2010 година, която връща Алиансът към неговата същностна задача - да бъде поръчител за териториалната целокупност, суверенитета и сигурността на всяка една страна членка.

Това е решение с значими последствия за всички страни членки - да укрепват отбранителния си капацитет, а за страните от Източния фланг - да развиват логистичната си система, инфраструктура и съгласуваност. За България значи да работим интензивно и да използваме финансовите механизми на НАТО.

На срещата на високо политическо равнище се преглежда само капацитета за разгръщане на многонационалната бойна група до сан на бригада, посочи Радев. Каза, че България би трябвало да е доста по-активна в създаване на съответните качества, с цел да може да действа една такава бойна група.

На срещата на върха беше сложено началото на фонда за нововъведения на НАТО, в чиято основа да възникне като концепция, България има сериозен принос, добави той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР