В препълнената зала Съединение“ на Историческия музей в Пловдив миналата

...
В препълнената зала Съединение“ на Историческия музей в Пловдив миналата
Коментари Харесай

Премиерата на книгата на Димитър Райчев за почетните граждани препълни зала „Съединение“

В препълнената зала „ Съединение “ на Историческия музей в Пловдив предходната вечер се състоя премиерата на дълго чаканата книга „ Почетните жители на Пловдив “. Тя е дело на един от най-известните откриватели, летописци и документалисти на пловдивската история - Димитър Райчев (Мимо Райчев), създател и съставител на редица знакови албуми и книги, отдадени на нашия град, притежател на Специалната Награда „ Пловдив “ за изключителни достижения и повсеместен принос за културата на Пловдив през актуалната 2023 година.
Прочетете още
Последният му труд, отдаден на почетните жители на Пловдив, е богато илюстровано първокласно издание, с доста снимков и биографичен материал, твърди корици, суперобложка и в границите на 296 страници показва удостоените с това звание персони в интервала от 1879 до 2023 година Общият им брой е 142 индивида.

Книгата е издадена с общителното подпомагане на община Пловдив, издател е „ Летера “ Пловдив. Екипът работил по изданието не за първи път сплотява сили, с цел да сътвори знаков хартиен артикул,  отдаден на Пловдив. Автор и съставител е Димитър Райчев, съветник – доктор Стефан Шивачев, виновен редактор Цветелина Димитрова, художник е доцент доктор Александър Гьошев, коректор- Нина Славова, художествени редактори са доктор Александър Гьошев и инж. Стефан Немцов, който е и механически редактор и виновен за предпечатната подготовка.

Премиерата събра в красивата постройка, издигната през 1885 година за Областно заседание на Източна Румелия, доста почетни жители, техни наследници, общественици, културни дейци, създатели, спортисти, другари и фенове. Сред многочислената аудитория бяха президентът Петър Стоянов (1997 – 2002), кметът на Пловдив Здравко Димитров, Областният шеф доктор Ангел Стоев, ръководителят на Общински съвет – Пловдив инж. Александър Държиков и заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

Вечерта стартира с музикален привет към публиката, изпълнен от надарения млад цигулар Виктор Василев, ученик в НУМТИ " Добрин Петков “ в Пловдив. 16-годишният Виктор стартира да свири на цигулка 4- годишен, негов преподавател е Дарина Данкова. Понастоящем той е и извънреден младши студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов Български Университет – София. Носител е на голям брой първи национални и интернационалните награди. Изпълнението му бе в клавирен акомпанимент на блестящата пианистка и учител в НУМТИ  - Ирен Капеловска.

Пръв поздрави създателя и присъстващите посетители, кметът Здравко Димитров.

 „ Благодарение на вас Пловдив е това, което е! Всеки един от вас е съдействал в своята сфера за просперитета и славата на нашия град. Благодаря на моя другар Мимо Райчев за труда и напъните както за тази книга, по този начин и за всичко, написано досега,  заради което  заслужено бе почетен с Награда Пловдив за повсеместен принос. Това може да го направи единствено човек, на който Пловдив е в сърцето. Благодаря на всички вас, че ви има! Пловдив го заслужава! Тази зала не е събирала толкоз изявени пловдивчани. Нека бъдем същински филибелии с Пловдив в сърцето “, сподели кметът Здравко Димитров.

„ Мисля, че няма книга на Мимо Райчев, на която да не съм участвал и постоянно съм произнасял тирада. Поздравявам Мимо, само че не бих желал да пропусна да поздравя и екипа, който стои зад книгата – тази, а и предходните. Много пъти съм мислил върху това, което Мимо Райчев прави. Той не написа ефектни романи или разкази..той безшумно и непретенциозно, като неизвестен биограф на Пловдив старателно събира, изследва, подрежда частите история на Пловдив. Както Никола Алваджиев в миналото написа „ Пловдивските летописи “, без да подозира, че след време те ще се трансфорат в „ пловдивската библия “. Поздравявам Мимо за тази почтеност и толерантност. Всички ние, филибелии милеем за Пловдив, обичаме Пловдив, прекарали сме най-щастливите си години тук, само че несъмнено не всичко е било и е единствено позитивно. Имало е и изменничества и негативни неща. Затова дано да вършим единствено положително и да бъдем солидарни! Пловдивчани, които сме се събрали тук сме положителни хора и дано да предадем тази сила и на останалите и Пловдив да стане още по-добър! “, сподели в речта си Петър Стоянов.

Последен думата взе създателят Димитър Райчев. Най-напред той благодари поименно на всички един от екипа, работил по книгата и описа забавни моменти от хронологията на удостояването с почетното звание през годините от 1879 до през днешния ден. Първият в книгата е Аркадий Столипин през 1879, финален е джаз музикантът Огнян Видев през 2023. От 142 почетни жители, 92 са пловдивчани, 16 са родени и умряли в Пловдив, 35 са родени и живеят и сега в града, 42 не са родени в Пловдив, само че са отдали целия си живот и са умряли тук, описа още създателят.

„ Можем ли да кажем какъв град е Пловдив съгласно почетните жители? Можем! Пловдив е град на културата, науката и просвещението. Сред удостоените има голямо многообразие от специалности - актьори, художници, публицисти, оперни и естрадни артисти, музиканти, педагози, режисьори, писатели – към 60 индивида. Има и 30 спортисти, най-вече са гребците – 7, футболисти – 5 и шахматисти – 3. Така,  че Пловдив е и град на спорта!  Има 3 учени, 16 професори, 1 доцент – Пловдив е  град н а науката. Има също 2 маршали, 1 майор и 1 капитан.. За всички ще прочетете в книгата “, сподели още Мимо Райчев.

 В края на вечерта всички присъстващи почетни жители и техните наследници получиха образец от книгата. За доста от присъстващите, срещата със остарели другари и видни пловдивски персони провокира откровено неспокойствие, а фотосите за спомен и подписите от създателя продължиха дълго след края на формалната част.  

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР