В препълнената зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в

...
В препълнената зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в
Коментари Харесай

Мария Габриел: Инвестициите в умения и качествено образование са в основата на успеха в цифровата икономика и общество

В препълнената зала на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, в наличието на ректора на университета, представители на висшите учебни заведения от Франкофонията, студенти и специалисти от франкофонска Европа и Африка, българският еврокомисар Мария Габриел показа своята визия за мястото и ролята на университетите в цифровата промяна. Тя се спря на постигнатото досега и очерта главните провокации, които стоят пред просветителната общественост.

Мария Габриел открои няколко основни момента, започвайки с промяната в авторското право.

„ Тази промяна ще даде подтик на отдалеченото образование и онлайн курсовете. Управлението на авторските права към този момент е опростено. Търсенето на авторски материали ще става по-лесно и ще е по-защитено. Всеки един от вас ще може да договаря със своя издател за средствата, които да получи за труда си “, акцентира еврокомисарят.

Тя се обърна към участниците във форума от университетските среди да се възползват от стратегиите, които финансира Европейската комисия.

Програма Цифрова опция е отворена за 6 хиляди студенти да придобият цифрови умения до 2020 година, като досега над 2 хиляди младежи са карали интернационален стаж. Стартираме план и за Европейската студентска карта, която ще разреши автоматизирано и универсално различаване на статута на студента в Европа.

„ Нека работим дружно, с цел да дадем на студентите нужните познания и умения, да се възползват от новите технологии и подвижността. Необходимо е да влагаме и в качествено обучение и в възстановяване на ръководството на университетите в новата цифрова среда “, уточни Мария Габриел.

Тя добави, че дружно с комисар Наврачич бе направено предложение Европа да има 20 Европейски университета до 2024. За задачата са отпуснати 60 милиона евро, като досега са получени 54 заявки от 300 университета и през юни ще станат ясни спечелилите от първия конкурс.

Мария Габриел уточни два съществени детайла на работата напред.

На първо място комисарят по цифрова стопанска система и общество сложи многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027.

„ Имаме бюджет, който ясно демонстрира, че бъдещето на Европа е цифрово. В стратегия Цифрова Европа са заложени 9 милиарда евро за планове в тази област. Ресурс от 3 милиарда евро има по Механизма за свързване на Европа. В стратегия Хоризонт Европа има 110 милиарда евро за цифрови нововъведения, а с 1,8 милиарда евро разполагат стратегия Творческа Европа и стратегия Медиа. Това е голям запас, който ще разреши цифровата промяна да работи за бизнеса и жителите. Инвестициите в обучение ще са в основата на този успех”, сподели още Мария Габриел. Тя прикани всички да се включат в публичните съвещания, касаещи бъдещия бюджет на Съюза.

На второ място Мария Габриел открои включването на университетите в стратегиите и плановете, които финансовата рамка предлага. Това е извънредно значимо изключително във връзка с цифровите иновационни хъбове, уточни тя. Това са структури, чиято цел е да подкрепят процеса на цифровизация на промишлеността. До момента имаме 200 такива хъба, в това число и в страните от Западните Балкани, само че задачата да има хъб във всеки район до края на идната година.

„ Университетите ще играят съществена роля в тези хъбове. Европа се нуждае от развиване на нови технологии и приложения, които да доближат и до промишлеността. Без научната и изследователска работа на университети това няма да е допустимо “, сподели Мария Габриел и уточни, че част от напъните на Европейската комисия са ориентирани и към свързване на европейските хъбове с тези от Африка.

Мария Габриел отдели особено място на ролята и мястото на дамите в цифровия свят. „ Ние не можем да имаме сполучлива и просперираща Европа, в случай че дамите не заемат своето почтено място “, заключи българският еврокомисар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР