В пренаселени жилища, където стаите не достигат за всички обитатели

...
В пренаселени жилища, където стаите не достигат за всички обитатели
Коментари Харесай

Над 41% от българите живеят в пренаселени домове, а над 11% - в прекалено големи

В пренаселени жилища, където стаите не доближават за всички жители на дома, живеят 41.1 % от българите, до момента в който 11.5 на 100 са сами в прекомерно огромни жилища, сочат оповестените във вторник на европейската статистическа работа Евростат за 2019 година.

Спрямо година по-рано има понижение на живеещите прекомерно начесто българи, до момента в който пре обитащащите големи жилища резервират броя си. Това значи, че те нямат задоволителен брой стаи за размера на семейството си.

Средно за Европейския съюз 17.2% от популацията живее в пренаселени домове, което значи, че членовете на семейството нямат задоволително стаи разполагаем и постоянно се постанова дребни деца и доста възрастни хора да споделят общо пространство. Тези домове наподобяват още по-малко сега поради пандемията, при която играещите вкъщи деца споделят една и съща стая с учещите онлайн по-големи братя или сестри и родителите, които се пробват да работят отдалечено. Нещо повече, пренаселените жилища значат по-висок риск за преместване на ковид, означават от Евростот.

От друга страна, има доста хора, които с дни са сами у дома и разполагат с непотребни стаи и по-специално спални, което също е предизвикателство. В Европейски Съюз съвсем една трета от хората (32.7%) живеят в прекомерно огромни жилища за потребностите на семейството. Делът на жителите на такива жилища у нас е 11,5 на 100. Държави, където под 15 % от популацията живеят в такива жилища, които се считат за прекомерно огромни за потребностите им, са Румъния - със 7.7 на 100, Латвия - малко под 10 на 100, и Италия – 14.2 на 100.

Според данните на Евростат слаб е спадът на живеещите пренаселено в страните, където те са най-вече. В Румъния съвсем половината население (45.8%) населява такива домове. Същото се отнася за двама от всеки пет души в Латвия (42.2% от населението), в България процентът е 41.1%, в Хърватия – 38.5%, и в Полша - 37.6%. Най-голямо е понижението на пренаселените домове с Полша – 1.6 на 100. В България спадът е незабележим, само че 10 години по-рано 47.4 на 100 от хората са нямали задоволително пространство у дома. За Европейски Съюз тогава това се е отнасяло за 19 на 100 от хората
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР