В представите на не малко хора Велики петък се свързва

...
В представите на не малко хора Велики петък се свързва
Коментари Харесай

Защо минаваме под „масата“ на Разпети петък?

В визиите на не малко хора Велики петък се свързва с минаване под “масата “. Извършването на този по този начин наименуван обред носи здраве, шанс, а съгласно някои и опрощаване на греховете. Тези тълкувания са неправилни и плод на цялостно поверие, само че за жал се популяризират постоянно и от медиите.

Следващите редове са отдадени на християнското схващане за протичащото се на Разпети петък, изяснява ставрофорен иконом Дончо Александров от варненския храм " Свети Атанасий ".

Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига “гробът “ Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницата – платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се слагат Евангелието, Кръста и доста цветя.

Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват поредно Христовото Тяло извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. След това се навеждат и минават под издигнатото място. По този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Свещеника ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме великия ден.

От горе написаното излиза наяве, че правим всички тези дейности в храма не от суетна религия за здраве, шанс, а още по-малко за сбогуване на греховете (те могат да бъдат простени еднствено в тайнството Покаяние, Изповед), а водени от чиста и мощна религия се покланяме на Христовия гроб.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР