В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това

...
В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това
Коментари Харесай

Вижте най-великите жени воини, които безпощадно са смазвали империи

В визиите на хората великите пълководци са постоянно мъже. Това се дължи значително на статуса на дамите в предходните епохи, който не им е разрешавал да имат основна роля в публичния живот. Историята обаче познава дами, съумели с огъня на характера си да разбият тези стандарти и да изпишат имената си с огромни букви в хрониките. Става въпрос за представители на нежния пол, които безусловно не си поплюват - категоричността и уменията им даже надвишават тези при известните мъже воини в историята.

По-надолу може да прочетете за 2 дами, които съумяват да разбият съвсем хиляда годишно иго и да върнат свободата на своите хора. Също по този начин в аналите е останала една кралица, която безусловно смазва римски легиони без да ѝ мигне окото. Представяме ви най-великите дами воини.

1. Царица Юдит



Юдит живяла през 10 век. Тя била юдейска кралица, управлявала народа бета израел в Етиопия. Застава отпред на царството си, откакто собственоръчно убива брачна половинка си, до момента в който той седи на самия си престол. Остава в историята с ненавистта си към християнската вяра. През 960 година Юдит застава отпред на поход, който изцяло унищожава последното християнско царство в Африка – Аскум. Воините ѝ унищожават монументи и църкви.

В погромите владетелката взе участие персонално. Управлява 40 години, като съществена цел в ръководството ѝ, което е белязано с невъобразим гнет, е избиването на всички членове на Соломоновата династия (потомци на Савската царица). Дори и през днешния ден в северна Етиопия се описват приказки за Юдит, с които се плашат децата.

2. Боудика



Боудика е владетелката на келтското царство Норфолк, намирало се в древността в днешна Източна Англия. През 60 година тя застава отпред на въстание против Римската империя и в жестока борба предвожданите от нея войски избиват 70 000 римляни. Въстанието (60–61 г.) е потушено и тя се самоубива. Римляните запомнят алената ѝ коса и дълго време се страхували от червенокоси дами.

3. Сестрите Трунг



Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам. Двете повеждат въстание през 1 година от н.е. против траялото съвсем хиляда години китайско иго. Те съумяват да съкрушат легионите на китайците и основават свое царство в Северен и Централен Виетнам.

Легендите описват за тях, че били неустрашими войни. Влизали в пердах чисто голи, с цел да засрамят противниковите бойци. В последна сметка след две десетилетия борби с Китай Царство Трунг било съкрушено. Сестрите се самоубили, с цел да не бъдат пленени живи, което било фантазията на китайския император.

4. Царица Зенобия



Зенобия управлявала град Палмира, днешна Сирия, при започване на предишното хилядолетие. През 250 година тя персонално повежда въстание против Рим, съкрушава всичките изпратени против нея легиони и превзема огромна част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за кралица на Египет, като претендира, че е наследничка на Клеопатра.

Нужни били цели 25 години, с цел да може Рим да съкруши Зенобия. Тя е окована в златни вериги и показана по улиците на великия град. След това е заточена във вила в покрайнините на столицата, само че продължава да оказва въздействие до края на живота си с редица заплетени интриги.

5. Царица Тамара от Грузия



Тамара застава отпред на Грузия през 1184 година. Невероятният ѝ вътрешен жар, смелост и умения на военачалник бързо ѝ печелят прозвището Царица на цариците и цар на царете – име, с което я назовават всички околни владетели. По време на ръководството ѝ Грузия доближава най-големия си териториален обсег, като разрушава всички околни мюсюлмански страни и покорява огромна част от днешна Турция, цяла Армения и Азербайджан. Тамара взе участие в множеството походи на войската си. Днес е оповестена за светица.

Източник: sanovnik.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР