В предпоследния ден от българското европредседателство в Института за съвременно

...
В предпоследния ден от българското европредседателство в Института за съвременно
Коментари Харесай

Видеоинсталацията "Някои българи" на Недко Солаков е вече в София

В предпоследния ден от българското европредседателство в Института за модерно изкуство на бул. " В. Левски " 134 бе открита забавна нетрадиционна художествена галерия: видеоинсталацията " Някои българи " на художника Недко Солаков. Това става след сполучливото й показване за 4 месеца в Брюксел в музея BOZAR във връзка председателството от България на Съвета на Европейски Съюз.

 Видеоинсталацията
© Велко Ангелов

Замисълът на художествената творба е да се покаже с мултимедийни средства мотивацията на известни и отвън рамките на страната българи да се завръщат в България. Художникът се е обърнал в своя роман за България с този въпрос към петима действителни съвременници: Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова, които имат самопризнание в своята област и в чужбина.

Недко Солаков е прочут измежду арт-света като надарен повествовател на истории посредством разнообразни художествени средства – от живопис, рисунка, статуя до сложни мултимедийни съоръжения. За разлика от презентацията в Брюксел, в изложбата в София са показани и шест акварела, непоказвани до момента. Чрез тях е изразено присъединяване в " разговора с някои българи " на самия художник.

 Видеоинсталацията
© Велко Ангелов

Произведения на Недко Солаков има в над 50 международни музейни и обществени частни сбирки, измежду които MoMA - Ню Йорк, Tate Modern - Лондон, Centre Pompidou, Париж.

Видеоинсталацията " Някои българи " може да се види до 26 юли т.г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР