В предлаганите конституционни промени прозира желание да се отмъсти на

...
В предлаганите конституционни промени прозира желание да се отмъсти на
Коментари Харесай

Петър Витанов: Идеята за премахването на служебните правителства е опит за елементарно политическо отмъщение

В предлаганите конституционни промени прозира предпочитание да се отмъсти на президента, който назова „ Продължаваме промяната “ шарлатани. Предложението 3 март да не е народен празник се прави от хора, които нямат нужната легитимност и ще се употребява за лятна дъвка, целяща да прикрие доста по-сериозни кавги. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов за аудиокаста на  " Фокус " " Това е България “.

" Предложението да се промени националният празник на България се прави от хора, които нямат нужната легитимност. Датата 3 март в никакъв случай не е разделяла българите. 99% от националните празници на всички страни по света са свързани с отстояването и отвоюването на тяхната независимост и самостоятелност. Глупаво е да се търси прилика и с комунистически или русофилски празници, откакто през 1951 година 3 март е анулиран, с цел да няма " великобългарски национализъм “ и възобновен след 1989 година като народен празник. И не на последно място, към тези, които късат ризи сега - с Москва и Скопие ли ще честваме 24 май? “, попита Петър Витанов.

Според него става въпрос за „ лятна дъвка “ след тази със скъпите пържоли, опит да бъдат замаскирани други основни промени, посредством които тази „ дребна група, която няма задоволителна политическа легитимация “, да реализира от една страна служебни победи, а от друга – да ограничи пълномощията на оня, който ги назова " шарлатани “. 

" Това е опит да бъде разсеяно публичното внимание от в действителност по-значимите промени в Конституцията. Мандатността при кметовете лимитира пасивното изборно право. Това е безусловно ограничение на конституционни права, правото да бъдеш избиран. Това го няма в цивилизования свят. Вие добре си спомняте записа – ръководещите сега не се интересуват от изкореняването на корупцията. За тях е значимо " нашето Министерство на вътрешните работи “ да ръководи. Когато спрат половината кметове да се кандидатират още веднъж и с " тяхното Министерство на вътрешните работи “, се надяват, че ще реализиран служебна победа на локалните избори ", счита Витанов.

Петър Витанов посочи и още един мотив против мандатността.

" Ще дам образец с кмета на Септември, против който имаше правосъдни каузи. Той направи кмет на община брачната половинка си. Ето на такива практики ще станем очевидци, в случай че сходни оферти бъдат признати – на още по-голяма феодализация и още по-грубо разкачане от демократичните правила “, сподели той.

Евродепутатът-социалист е на мнение, че постоянното държавно управление води война с президента, която в този момент би трябвало да бъде облечена и в конституционни промени.

„ Искат да отстранен института на служебното държавно управление. С други думи, в случай че изгубят доверието на жителите през избор на доверие, да продължат да стоят на власт. Разбирате ли що за цинизъм е това предложение една година да няма предварителни избори след избор на Народно заседание?! Може хората да не ги желаят, само че държавното управление да си стои. Може то да е изгубило легитимност, може да е изгубило доверие, само че да стои. Защо? Защото нямат надзор върху служебните кабинети. Затова се прави. Най-елементарно политическо възмездие. 10 години се занимавам професионално с политика, само че по-конюнктурни оферти не съм виждал “, добави той.

По думите на Петър Витанов задачата на всички оферти е да се отвлече вниманието от необяснимата за жителите коалиция.

„ Изследване на „ Галъп “ сподели, че както гласоподавателите на ГЕРБ, по този начин в още-по-голяма степен тези на ПП-ДБ (близо 70%) се усещат излъгани. Защото тези партии се кълняха, че няма да влизат в коалиция, а тя е реалност, както и да я назовават “, добави евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР