В предизборната кампания темата за Северна Македония се избягваше, а

...
В предизборната кампания темата за Северна Македония се избягваше, а
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров към депутатите: В предизборната кампания темата за Северна Македония се избягваше, а сега накъде

В предизборната акция тематиката за Северна Македония се избягваше, а в този момент накъде, скъпи български политици? Този въпрос насочи към депутатите от 45-ото Народно заседание проф. Николай Овчаров във връзка връзките сред София и Скопие.

„ Миналата седмица излязох с апел към българските политици (стари и нови) да не предават България по „ македонския” въпрос. Припомних единната позиция на парламент, държавно управление и президент от есента на 2020 година по отношение на влизането на районен съд Македония в Европейски Съюз, подкрепена от 84% от българите. А то е ясно – никакви взаимни отстъпки с българската история и език! “, уточни проф. Овчаров.

„ Ето, че към този момент има нов парламент. Има и нови политици, чиито визии по въпроса не са ясни. В предизборната акция тематиката за Северна Македония се избягваше, в случай че изключим известната позиция на Вътрешна македонска революционна организация. А изясняването на тези възгледи е безусловно належащо, поради на очакванията за смяна в българското мнение, предстояща трепетно край Вардар. И в случай, че се чака да се усили натискът от някои западни страни върху България (вж. вчерашната позиция на австрийския министър за Европа Ердщалер). Нека забележим какво мислят играчите на политическата сцена съгласно допустимо най-новите им изявления по въпроса.

Няма да разясня позицията на ГЕРБ, тъй като тя е неведнъж изтъквана и защитавана на разнообразни равнища през последните две години. Именно доминираното от тази партия държавно управление наложи несъгласие върху влизането на районен съд Македония в Европейски Съюз. Що се отнася до втората по величина партия в новото 45-то Народно заседание, „ Има подобен народ”, ето какво е прочувственото мнение на нейния водач Слави Трифонов, изразено в личното му предаване на 31.11.2020 г:

„ Прeдлoжeниeтo към мaкeдoнцитe, oп…извинявaйтe – ceвeрнoмaкeдoнцитe, чe aкo тe признaят иcтoричecкитe cи бългaрcки кoрeни, a пък ниe признaeм ceгaшнoтo cъcтoяниe нa нeщaтa, a ceгaшнoтo cъcтoяниe нa нeщaтa e дa признaeм мaкeдoнcкия eзик и нaция – тa тoвa e нaй-дoбрoтo прeдлoжeниe, кoeтo мoгaт дa пoлучaт. И тoвa при пoлoжeниe, чe цялaтa им ceгaшнa държaвицa ce бaзирa нa aнтибългaрcкa ритoрикa, нaричaйки нac бългaритe – цигaни и тaтaри.

Cкъпи мaкeдoнци, извинeтe – ceвeрнoмaкeдoнци. Глeдaм ви кaк чaкaтe зa бългaрcки пacпoрти, глeдaм ви кaк идвaтe нa бългaрcкoтo Чeрнoмoриe и нa бългaрcкитe курoрти, глeдaм кaк дeцaтa ви идвaт дa учaт в бългaрcкитe унивeрcитeти...Нaли cмe цигaни и тaтaри? Знaчи, иcкaтe цигaнcки пacпoрти, идвaтe нa тaтaрcкoтo Чeрнo мoрe, учитe в цигaнcки унивeрcитeти...Тaкa чe Ceвeрнa Мaкeдoния пo-гoлям кoмпрoмиc нямa дa пoлучи и aкo нe ce cъoбрaзи cъc cвoитe иcтoричecки бългaрcки кoрeни, щe cъщecтвувa отвън Eврoпeйcкия cъюз. Тoлкoз! ".

Позицията на социалистите също е ясна. Лидерът Корнелия Нинова я обобщава на 07.11.2020 г: „ Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия разиска подготовката за договаряния сред РСМ и Европейски Съюз и одобри: Към този миг не са налице изискванията за предоставяне на единодушие от страна на България за начало на договаряния за участие на РСМ в Европейски Съюз. Европейското бъдеще на РСМ не може да бъде реализирано за сметка на националното ни единение, българската история и взаимни отстъпки с историческата истина.” В допълнение след срещата със северномакедонския договарящ Владо Бучковски на 10.12.2020 година, Нинова ясно декларира: „ Подкрепяме интеграцията на СМ, само че не за сметка на българските интереси”, сподели още Овчаров.

„ Двамата водачи на „ Да, България” изключително отбягват тематиката, само че въпреки всичко „ написаното остава”. На 20.11.2020 година Христо Иванов декларира: „ Не одобрявам подценяването на въпроса с предишното, концепцията, че то би трябвало да бъде оповестено просто за нещо без значение и да бъде заровено – то в действителност е това, което дефинира сегашното. Напълно законно е да се сложи въпросът дали елитът в РСМ схваща, че не може да желае да членува в клуба Европейски Съюз, до момента в който продължава интензивно да поддържа антибългарски детайли в своето самоопределяне.” И по-нататък: „ Това, което би трябвало да стане, с цел да избегнем злополука на македонската си политика, е в София да бъде дефинирана незабавно съответна пътна карта за съответна реализация в обозримо бъдеще; защитаващи нашия народен интерес да имаме и общо бъдеще, и общо минало”, добави професорът.

„ Най-ново по тематиката е изявлението на ген. Атанас Атанасов от 12 април 2021 година В него той подлага на критика настоящето държавно управление, че са проспали четири години. Иначе Атанасов упорства за присъединение на РСМ към Европейски Съюз, само че при ценене на българските национални ползи.

Хипердинамичната Мая Манолова от „ Изправи се!Мутри вън!” е мълчала по въпроса през изборната акция, само че на 18.11.2020 година е изразила ясна позиция:

„ От Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ считаме, че РСМ следва да признае българските корени на общата ни история и българските корени на езика в Северна Македония. България следва да резервира политическа воля за предоставяне на „ зелена светлина “ за договарянията със Северна Македония за участие в Съюза, когато западната ни съседка в профил факторите, пречещи на българската страна да признае правото й на равноправно участие...
- Отказ от езика на омразата;
- Отказ от кражбата на история;
- Отказ от искания за малцинство;
- Отказ за одобряване на еднаквост за сметка на Р България.

„ В този смисъл, позицията на България е оправдана и закономерна, а не е волност или изненада.” – заключава Манолова.

Както може да се чака, позицията на Движение за права и свободи е много обтекаема. Лидерът Карадайъ и докладчикът за Северна Македония, евродепутатът Илхан Кючюк, повтарят постоянно, че страната би трябвало да влезе безусловно в Европейски Съюз. Те обаче заобикалят да разясняват при какви условия би трябвало да се случи това “, съобщи Овчаров.

„ Много радостна бе и единната позиция на българските евродепутати при отхвърлянето в Европейски Съюз на скандалната корекция, импортирана от социалистите и зелените, които гнусно упрекнаха България в „ провокативни изказвания по исторически въпроси “.

Всичко това звучи много оптимистично в навечерието на съставянето на ново държавно управление на Република България. Ако влезлите в Народното събрание партии не се отметнат от своите декларирани позиции, те би трябвало да продължат следваната до момента линия във връзка с Република Северна Македония. Ако не създадат това и се огънат под някакъв напън (външен или вътрешен), то тогава още от първите дни на своето престояване във властта ще покажат на хората, че те са създали неверен избор на 4 април! “, добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР