В Преди всички ви разказахме за манастира Свети Спас в

...
В Преди всички ви разказахме за манастира Свети Спас в
Коментари Харесай

Софийската митрополия ще задвижи процедурите за реставрацията на манастира в село Лозен

В " Преди всички " ви разказахме за манастира " Свети Спас " в село Лозен, който се нуждае от незабавна реституция. Въпреки че обектът е заявен като художествена недвижима културна полезност, от години не са полагани грижи за поддръжката на светата обител, описа пред " Хоризонт " игуменката на манастира сестра Агатия.

Според историческите сведения манастирът " Свети Спас " в село Лозен е издигнат през 12 век по времето на Второто Българско царство като част от огромен манастирски комплекс, именуван Софийска Мала Света Гора. Църквата, ситуирана в двора на манастира е била издигната през 1830 година върху останките от остарелия храм, който е бил два пъти разрушаван по време на османското иго. Днес църквата има потребност от незабавна реституция, показва сестра Агатия:

Нещо ужасно е. Бях направила едни действия до господин Борисов, но беше преди 4-5 години и нищо не се получи. Не може нищо да се пипа, без намесата на Паметниците на културата. Хора от там тук два пъти идваха сякаш нещо да създадат. Нищо не направиха. На лични начала не мога да го направя, тъй като просто нямам опция. Стоя и очаквам някой да се смили, да пристигна, да огледа и да види по какъв начин се разрушава тази черква. А църквата е неповторима, с най-многото български светии изписани. За страдание, се разрушава и несъмнено когато падне, тогава ще извърнат внимание. Стенописите всяка пролет, в случай че щете ми вярвайте, групирам късче по късче и сърцето ме боли за това. Да гледаш по какъв начин се разрушават неща, които са издържали 200 години и ние не можем да ги съхраним, това не знам на какво наподобява.

В писмен отговор, от Министерството на просвета показаха, че е  обвързване на притежателите и ползвателите на недвижимите културни полезности да поставят нужните грижи за тяхното поддържане в положително положение, както и да уведомяват Националния институт за недвижимо културно завещание и общинските органи при опасност от разрушение на културната полезност. Сестра Агатия не се е обръщала за помощ към Софийската митрополия до този миг.

Според отец Ангел Ангелов , предстоятел на столичния храм " Света София ", с цел да се реализиран сполучливи резултати, първо би трябвало да се реализира разговор сред виновните институции:

Много комплицирано става тогава, когато даден храм е с изключение на благосъстоятелност на Българската православна черква, само че е и като обект на част от културното завещание на България. Ние нямаме и правото да се намесваме точно в такива реставрации. Постоянно си прехвърляме топката. Доста трудничко върви разговорът точно с тези виновни лица, които дават всички тези отзиви, одобрянат плановете. Затова се изисква много време. В повечет ослучаи всички тези обекти незабавно би трябвало да претърпят съответния ремонт.

Реставрационни действия в манастира " Свети Спас " са били осъществени за последно в края на 90-те години на предишния век. Отец Ангел Ангелов съобщи, че в къси периоди Софийската митрополия ще задвижи нужната процедура:

Първо ще приказвам с майка игуменията надлежно да подготвим писмата и всички тези неща. Да, ще гледаме тук в най-скоро време всичко това да му се даде своето начало, с цел да имаме тази акция. Мога да се наемам с това, че в близката тук седмица ще създадем всичко допустимо да дадем началния подтик, пък оттова нататък каквото Бог ни отдари, с цел да се оправим с този проблем
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР