В предаването Преди всички Петър Атанасов, алпинист и специалист по

...
В предаването Преди всички Петър Атанасов, алпинист и специалист по
Коментари Харесай

Много Лоши Новини: Шерпите Не Успяха Да Открият Боян Петров

В предаването " Преди всички " Петър Атанасов, планинар и експерт по рискови спортове, изрази убеденост, че шерпите ще се оправят със задачата:

" Графикът за напредване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния идващ лагер. Днес тримата би трябвало да стигнат до лагер 1, а на следващия ден вероятно до лагер 2 и идващия ден по-нагоре ".

Атанасов счита, че няма нищо обезпокоително в това, че палатката на Боян Петров е открита празна, тъй като в този миг той може да е тръгнал да нападна върха.

" Има възможност да се е върнал в лагер 3 и по-късно да е траял да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1 ", добави Петър Атанасов и изрази вяра алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като експерт по рискови спортове Атанасов посочи, че на тази огромна надморска височина снежната пещера би била положително леговище, тъй като защищава от мраз и лавини:

" От друга страна обаче за алпиниста е доста значимо да разполага с гориво, с цел да си подготвя течности, тъй като на тази огромна надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е доста рисково ".

По информация на Министерството на външните работи Боян Петров е в неопределеност от 3 май. Алпинистът е почнал да катери върха самичък, откакто другите алпинисти са се върнали поради неприятното време, това обявиха в особено изказване от екипа на Калифа - уредник на Хималайска експедиция 2018 година, по време на която той изчезна.

Липсата на Боян е била видяна от участниците в региона на Шиша Пангма на към 7500 м надморска височина. Веднага по-късно са изпратени трима души, с цел да го търсят. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия планинар.

В експедицията са взели участие още 10 души - маджарин, петима италианци и четирима водачи от непалски генезис.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР