В предаването Още от деня“ по БНТ проф. Павлов, каза

...
В предаването Още от деня“ по БНТ проф. Павлов, каза
Коментари Харесай

Проф. Петър Павлов: Напълно срутените сгради в Турция, вероятно са строени преди 2005 година

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия проф. Павлов, сподели че рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните талази са били най-вече отвесни и са се наслагвали, което е асъдействало в допълнение за сеизмичната мощ.

Той добави, че се вижда, че някои здания реагират друго, защото са строени в друго време.

Проф. Павлов разяснява, че след разрушително земетресение в Турция преди години, съседите ни са вложили много средства в образование на специалисти и са засилили контрола на строителството, като са подобрили своята сеизмична школа. „ Сега виждаме, че постройките, които са по-близо до столицата са по-устойчиви. Засегнатият регион е по-отдалечен и очевидно контролът не е бил задоволително непоколебим. Освен това рухналите здания са по-стари “, изясни специалистът.

По думите на проф. Петър Павлов България разполага с лаборатории за преструване на трусове. „ В една сеизмична лаборатория се наблюдава по какъв начин структурата реагира на сходно влияние. Школата ни за сеизмично инженерство е извънредно добра “, увери той.

„ В България сеизмичното проучване има дълга история. Оборудването, което се употребява за отбрана на постройките при трусове, е скъпо. Средно то би оскъпило постройката с 20%. Всяка една страна в сеизмична зона би трябвало да разполага със сеизмичен комплект. Целият развой на създаване на една постройка следва три стадия – планиране, строителство, употреба. Не знам по какъв начин се реализира контролът при осъществяване на поправки. Трябва да се знае, че в панелните здания всички стени са носещи и не трябва да се събарят “, акцентира сеизмичният инженер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР