В предаването Още от деня по БНТ Меглена Кунева, каза

...
В предаването Още от деня по БНТ Меглена Кунева, каза
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Еврокомисарят няма заместник, така че е важно България да има еврокомисар

В предаването „ Още от деня " по Българска национална телевизия Меглена Кунева, сподели че всяка страна има еврокомисар и тази пауза сред завършилия мандат на Габриел и идващия комисар, би трябвало да бъде колкото се може по-малко.

Комисарят няма заместител, тъй че е значимо България да има комисар, изясни Кунева. „ Как ще бъде продължено? Преди да бъде публично препоръчано, се вършат сондажи и тогава страната излиза с предложение до президента на Европейска комисия. Вече имаше подобен случай с ирландския комисар, който предварително приключи мандата си. Фон Дер Лайен предложи тогава на Ирландия да предложи двама комисари и тя избра единия. Предполагам, че такива сондажи сега се водят и с България ".

Разбира се може да се изчака, само че член 17 от контракта с Европейски Съюз, би трябвало да бъде изпълнен, колкото повече време минава, толкоз повече се изяжда от тази последна година на Европейска комисия, добави още Кунева. „ Моят мандат беше доста къс, аз влязох в средата на съществуващата комисия. Тогава се явих на изборите за Екологичен потенциал, имах място и трябваше да реша дали да напусна комисията и да стана евродепутат или да изкарам мандата си, който беше единствено още няколко месеца. Аз избрах да завърша мандата си, който беше единствено 3-4 месеца. Беше тежко решение. Но аз не желаех мястото на България да бъде празно, тъй като комисарят на първо време се дефинира, по-късно минава интервал на подготовка, по-късно има комисия в Народното събрание и най-сетне гласоподаване. Т.е. няма по какъв начин по-малко от месец-два да се избере нов еврокомисар. "

Госпожа Габриел има прелестен сектор, последната година тя трябваше да направи доклад, добави Кунева. „ Няма гаранция, че комисарят, който предложи България, ще продължи със същия сектор. Така че две неща ще загубим - първо, докладът, който трябваше да направи госпожа Габриел. И второ, не се знае какъв сектор ще бъде даден на България ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР