В предаването „Още от деня“ по БНТ Георги Гьоков, каза

...
В предаването „Още от деня“ по БНТ Георги Гьоков, каза
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Минималната работна заплата трябва да расте

В предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия Георги Гьоков, сподели че не се е забавила минималната работна заплата, тя нормално влиза в действие от началото на годината, само че поради политическата обстановка, нямаше по какъв начин да е подготвена от 1 януари. „ Днес на НСТС беше разискван бюджетът, макар, че то беше предизвестено. Дали е дебитор на хората кабинетът, аз няма по какъв начин да кажа, хората ще решат. Но се чуват гласове от страна на синдикатите, че тази година може би ще се наложи да помислим за още една актуализация на минималната работна заплата – да, имаше такива стремежи. Ние считаме, че е допустимо при разискване и при реализиране на единодушие да има още една актуализация на минималната работна заплата. “

Наддаването какъв брой да бъде минималната работна заплата няма по какъв начин да обсъждаме в този момент, би трябвало да се създадат разбори и разисквания, счита Гьоков. „ Възможни са всевъзможни суми до момента в който стигнем до актуализация на бюджета. Необходимостта от актуализация ще стане ясна, когато установим, че инфлацията към този момент доста изпреварва това нарастване на минималната работна заплата “.

Притеснението на работодателите е, че няма явен и прецизен механизъм за установяване на минималната работна заплата, а не че не желаят тя да бъде увеличена, изясни Гьоков.

Работим доста интензивно по Стратегия за приходите, съобщи Гьоков. „ Създали сме работна група и се работи доста интензивно. “

Правителството стартира да компенсира бизнеса поради високите цени на тока и бизнесът ще ви каже, че нощес имаше едно връчване на награди за стопанска система на ярко, където първа премия получи Министерство на нововъведенията поради нормативните актове, с които направи допустимо поддръжката на българския бизнес, счита Гьоков. „ Ние следим картината на безработицата и на заетостта. Правителството съумя да задържи безработицата на ниски равнища “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР