В предаването „Опорни хора“ гостува проф. Николай Габровски, началник на

...
В предаването „Опорни хора“ гостува проф. Николай Габровски, началник на
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Имаме в пъти повече болници и легла, отколкото в Западна Европа

В предаването „ Опорни хора “ гостува проф. Николай Габровски, шеф на Клиниката по неврохирургия в „ Пирогов “. Разговорът стартира със заплатите на медиците и достойното им покачване с анекса към рамковия контракт.

„ Има едни незаявени прагове, които по някакъв метод договарящите се пробват да вкарат в анекса тези заплати. Не мога да не поздравявам всяко увеличение на заплатите в опазването на здравето, защото е ясно, че с цел да имаме положително опазване на здравето би трябвало да имаме добре платени лекари, добре платени експерти по здравни грижи, две отзиви няма. Въпросът е дали е това метода, по който да се случи това?

По принцип в един народен групов контракт не се дефинират заплати, то има напълно други функционалности. По принцип би трябвало тези заплати да бъдат закрепени, да бъдат регламентирани в груповия трудов контракт, това е мястото несъмнено на сключване на груповия трудов контракт, изключително когато не става дума за избрана болница, а за целия бранш е много комплицирана и времеемка задача, още повече не могат да се реализиран всички цели и мечтани числа, най-малкото. Така че, разбирам опита да се включат тези заплати в анекса, само че не съм сигурен, че това е най-хубавият вид “, сподели проф. Габровски.

„ Има и нещо друго, което е фундаментално. Все отново правилото, по който работят лечебните заведения, постоянно е бил да се правят дейностите, касата да заплаща надлежно на причинителите на тази активност, съответните суми по клиничните пътеки и от там да се образува работната заплата. Фиксирайки такива суми за заплати, аз мисля, че се получи един проблем и той е обвързван със следното. Работещите лечебни заведения, тези които имат в действителност пациенти, които са търсени, които работят с по-големи проблеми, те и сега обезпечават заплатите на своите чиновници. Ясно е, че никой не може да чака качествена услуга, надалеч от тези цени и хората да бъдат с огромно предпочитание да работят и да влагат от себе си, тъй че сега лечебните заведения заплащат такива суми. За страдание този проблем с закрепеното равнище ще засегне лечебните заведения, които не работят задоволително добре и които и сега не заплащат задоволително добре. Това може да ги докара до дългова рецесия. Дали това ще докара до банкрут или не, това към този момент е обособен въпрос “, съобщи проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.

Според неврохирурга, би трябвало да има достъп до опазване на здравето, това е главното, което страната би трябвало да обезпечи по един или различен метод. „ Когато има повече лечебни заведения, дали една е банкрутирала или друга има положителни стопански резултати, към този момент не би трябвало да прави толкоз огромно усещане “, изясни Габровски.

„ Знаем, че последователно броят на лечебните заведения се усилваше, броят на кревати се усилваше и в последна сметка имаме в пъти повече лечебни заведения и болнични кревати, в сравнение с има приблизително в Западна Европа, а този проблем в действителност е доста тежък, защото се оказа, че няма задоволително заболели за тези кревати, огромна част от тях не са заети, няма задоволително лекари за тези кревати, няма задоволително медицински личен състав и така нататък Така се затваря един неуместен циничен кръг.

Има кревати, някой се чуди, по какъв начин да ги запълни с заболели, болните не стигат, получава се една бих споделил много нелоялна и нападателна конкуренция за заболели и в това число конкуренция, която води до деформиране на положителните медицински практики и надлежно се получава едно разпръсване на медицинския личен състав и се губи едно от най-важните неща, които актуалната медицина би трябвало да дава Това е интегралната, цялостната грижа.

Вие като влезете в една болница, да знаете, че ще бъдете обгрижвани на всеки стадий от свето заболяване, а не би трябвало да обикаляте страната или града най-малкото “, сподели проф. Габровски.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР