В предаването “Офанзива“ на Nova News вицепремиерът и министър на

...
В предаването “Офанзива“ на Nova News вицепремиерът и министър на
Коментари Харесай

Нинова: За БСП основна грижа са възрастните, младите, децата и работещите бедни

В предаването “Офанзива “ на Nova News вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова изясни, че при мярката за нулево Данък добавена стойност на хляба „ в случай че цените на пшеницата, ток, консумативите, които се употребяват, не скочат фрапантно, то цената би трябвало да намалее. Ако обаче консумативите скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, с цел да не подвигат повече от моментната цена. “

Тя разясни още, че тук ролята на страната е да не позволява далавера при търговците. „ Тук е мястото на Комисията за отбрана на потребителите и на Държавната комисия по стокови тържища и борси да си свършат работата. Там, където виждат нелоялни практики, да наложим съответните санкции “, сподели още вицепремиерът.

Нинова напомни за предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждане на таван на цените от дребната потребителска кошница: „ Това е една добра мярка, която се ползва в много европейски страни – Испания, Италия, Гърция, Румъния, Унгария. Според нас това е работеща мярка, само че не беше утвърдена на съдружния съвет “.

По думите ѝ от 1 октомври всички пенсии ще бъдат преизчислени по нов метод, който е по-справедлив и отразява действителния принос на всеки. Нинова изясни и другите тълкувания за 60-те лв. към пенсиите: „ 60 лв. добавка беше антиковидна, по-късно антикризисна – това не е пенсия, а добавка.

В момента се взима пенсията, усилва се с 10% и към нея се прибавят тази 60 лв., които към този момент стават вечно част от пенсията. Няма да зависят от волята на един или различен ръководещ “, посочи тя. Общото нарастване ще бъде към 20 %.

Нинова изясни, че левицата е положила много старания при диалозите за увеличение на минималната работна заплата при идната актуализация, само че в последна сметка е взето решение тя да не бъде увеличавана. „ Нашето предложение беше за 770 лв., само че се откри механизъм, с който се подкрепят служащите и работещите небогати, тъй като за нас това е съществена грижа – възрастните, младите, децата и работещите небогати “, уточни тя.

„ Увеличава се сумата за ваучери за храна, в този момент беше един милиард лв., от 1 юли става милиард и 200 милиона “, сподели още Корнелия Нинова и добави: „ С тези 200 лв. ваучер, които получава работещият, може да ги употребява за храна, ток, парно, вода или за културни мероприятия. Това е нашата остаряла борба за културния чек. Тези 200 лв. са необлагаеми, един тип необлагаем най-малко. “

Младите фамилии с деца също са безусловно предпочитана грижа за левицата, данъчното облекчение нараства на 600 лв. за едно дете и 1200 за две деца. „ Това също е необлагаем най-малко за младите фамилии с деца, тъй като демографската злополука е огромна и от години нашата битка е с отрицателните трендове в демографията и поддръжка за младите фамилии и децата “, разяснява Нинова.

По думите ѝ, макар че необлагаемият най-малко и увеличението на минималната работна заплата не са залегнали в пакета от ограничения на държавното управление, тези тематики не отпадат от страна на Българска социалистическа партия като оферти, за които ще продължи да се бори.

Корнелия Нинова изясни, че облагането на свръхпечалбата на енергийните сдружения и компенсирането с тези пари на стопанската система, промишлеността и хората, е една от най-антиинфлационните ограничения, тъй като по този метод не се усилва дефицитът. „ В Народното събрание следва да се одобри промени в Закона за енергетиката и ВЕИ-тата също ще влязат в него. Тази мярка се отнася както за държавните, по този начин и за частните енергийни сдружения. В момента има насъбрани над милиард и половина облаги “, уточни тя.

Друга мярка, която ще подкрепи бизнеса, е премахването на акциза на природния газ и на електричеството, тя ще коства към 110-120 милиона лв..

Нинова загатна и намаляването на Данък добавена стойност на парното и топлата вода от 20 на 9%. „ Парното и топлата вода в последните месеци се усилиха фрапантно. Важното е възможният растеж на инфлацията да бъде обезщетен с действителни ограничения за увеличение на произвеждане, за опазване на работни места и поддръжка на небогати, обществено слаби “, безапелационен бе министърът на стопанската система и промишлеността.

По тематиката с увеличаващата се цена на бензина, Нинова бе увери, че ще се положат всички старания да няма далавера и това, което се прави в поддръжка на страната, стопанската система и хората, да не бъде злепоставено посредством блян за бързи облаги от частни ползи - това е главен ангажимент на Комисията за защита на конкуренцията.

Тя дефинира апелите за вдишване на надзор върху съветските активи в страната като политико-идеологическо говорене. „ Това би трябвало да се приказва доста деликатно, тъй като всички знаят, че е съвсем невероятно “, счита вицепремиерът.

„ В момента страната ни изрично не може да се оправи без съветски газ и нефт “, съобщи Корнелия Нинова.

Тя уточни три неща, които са прецизирали при срещите им с работодателите: „ Положихме старания и те се случват “, сподели Корнелия Нинова и уточни кои са те: Първото е да продължи поддръжката за промишлеността с компенсиране на цената на тока. Второто е те да употребяват газ на цените, на които са доставките от “Газпром “ до момента, а в случай че се оскъпи, разликата да се поеме от страната. Третото е България да съобщи, че сме срещу да се поставя ембарго върху вноса на нефт. „ Ние декларирахме, че в случай че това се случи, ще наложим несъгласие. Това искаше българската стопанска система и промишленост и това сме го постигнали. Това са действителни ограничения, които ще укрепят стопанската система и ще ѝ дадат развиване “, сподели вицепремиерът.

„ Смятаме, че България би трябвало да възобнови доставките с “Газпром “, тъй като това дава отговор на българския народен интерес сега “, съобщи Корнелия Нинова и добави: „ С работодателите дружно декларирахме, че желаеме да се откри разговор с “Газпром “ и да се продължи с доставките. Вече има информация и за други две европейски страни, които са решили да си открият сметки в евро и рубли – Италия и Германия “. Тя акцентира, че както други страни си пазят националния интерес, по този начин би трябвало и България да го прави.

Нинова счита, че би трябвало да има Консултативен съвет по национална сигурност. „ Полезно е този орган да заседава, тъй като там вземат участие всички парламентарно показани партии, службите за сигурност, Министерство на защитата, Министерство на външните работи и други институции. На него би трябвало да се показа информация за извършените през последните седмици срещи и в случай че би трябвало КСНС още веднъж да удостовери досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото на Северна Македония, до момента в който не се извърши договорът “, безапелационна бе тя.

Нинова изясни, че решенията за България и българския народен суверенитет се взимат в България от българските институции. „ Смятам, че няма да бъде променено решението за повдигане на ветото, в обществото са нагнетява изкуствено напрежение, че до края на юни този въпрос ще бъде решен “, сподели още тя.

Вицепремиерът Нинова съобщи, че не е било правилно подлагането на другарски огън към Българска социалистическа партия поради позицията ѝ за Украйна. „ Репликите, че надали не приказваме едно, а вършим друго, че лъжем обществото, бяха погрешни и манипулативни. Видяхте, че решението на Народното събрание беше изрично – оръжие от България за Украйна не се изнася и няма да се изнася. Така че всички тези спекулации и операции бяха опровергани “, съобщи тя.

Относно партията, водачът на Българска социалистическа партия изясни, че в последния месец групи от членове на Националния съвет, депутати, Изпълнителното бюро са непрекъснато в срещи из страната. „ Срещаме се с нашите структури, обсъждаме политиката на държавното управление. Те утвърждават това, което се случва, тъй като доста от нещата, за които сме се борили като съпротива, в този момент започнаха да се осъществят – безвъзмездни детски градини, необлагаем най-малко за млади фамилии, преизчисляване на пенсии, обществени придобивки “, изясни тя и добави, че хората са задоволени от реализирането на лява и обществена политика.

„ Опитва се да се сътвори напрежение сред нас в обединението, само че държа да отбележа, че сме признателни на съдружните сътрудници за разбирането. Социалната политика е потребна за всички ни, освен за Българска социалистическа партия “, акцентира вицепремиерът.

Корнелия Нинова не счита, че скоро ще има предварителни избори. „ Тези непрекъснати диалози по студиата внушават на хората неустойчивост и нерешителност, а народът ни няма потребност от това сега. Има потребност от успокоение, да знае, че има хора, които схващат и знаят накъде водят страната и да го почувстват най-много в ежедневния си живот ", безапелационен бе вицепремиерът.

Нинова вижда доста странна и объркваща картина във връзка с социологическите изследвания. „ В един и същи ден една социологическа организация сутринта разгласява данни, съгласно които Българска социалистическа партия беше трета мощ и повишавахме леко доверие, вечерта на същия ден друга организация сподели, че сме пета мощ и се сриваме стремглаво. В идващите няколко дни тази организация даде, че неродената партия на Стефан Янев е трета, а пък през вчерашния ден излезе европейското проучване “Politico “, което даже не лови партията на Стефан Янев до 4-процентната преграда. Няма какво да разясня “, съобщи Нинова.

В умозаключение вицепремиерът и министър на стопанската система прикани: „ Нека да си вършим работата, имаме държавно управление, имаме антикризисен проект, да не се занимаваме с тези опити да се разбие обединението. “
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР