В предаването на бТВ 120 минути поетът Стефан Цанев каза

...
В предаването на бТВ 120 минути поетът Стефан Цанев каза
Коментари Харесай

Стефан Цанев: Само ние сме недопуснати, а това е демонстрация на свръхнедоверие към България

В предаването на бТВ " 120 минути " поетът Стефан Цанев сподели тежки думи за България.

Някъде сме в предверието на Европа и подсмърчаме. Само ние не сме позволени. Това е свръхнедоверие, неуважение. Заради нас не пускат и Румъния, уточни той.

За мен тази война е безнадеждна. Нямам сили да разясня. Тази война върна Европа два века обратно - 18,19. Не допусках, че може някоя страна в 21 век да посегне на територията на друга страна. Ти заграбваш с ненавист. И защо им са тези хора там, разяснява той войната в Украйна.

Опасна е носталгията по предишното. Когато сегашното е неприлично ражда носталгия по предишното. Хората ще си спомнят, по какъв начин сме живели в мир в предишното, уточни поетът, уточни той.

Драматургът разобличи изказванието на Тодор Живков, че е отричал че е желал присъединение към Русия като 16-та република. Цанев намерил стенограма, в който Живков споделя, че това няма да стане през онази година, а по-късно.

Много се краде. Това коства неуспеха на демокрацията. Ако сме диктаторски режим се краде по-малко. А по време на народна власт има и равни права да крадат. Един американски президент споделя, че бедата на капитализма е в алчността на капиталистите. Алчността е основа на всички пороци. Тя извращава всичко.

Поетът разяснява и драмата в Народния спектакъл: Съжалявам, че това се е случило в театъра. Там е и моята пиеса " Убийството на Богородица ". И по тази причина не мога да мълча. Показателно е по какъв начин политиката може да унищожи театъра. Скандалът стартира, не когато Морфов надраска вратата, а когато Велислава Кръстева се появи с Ахмед Доган. Политическата интервенция в един спектакъл е разрушителна, безапелационен е Стефан Цанев..

“Как няма незаменими хора?! Кой може да размени, да вземем за пример, Наум Шопов?! Всеки е незаместим, всеки е една Вселена! ", още по-категоричен бе той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР