В предаването Лице в лице по бТВ Владислав Горанов, каза

...
В предаването Лице в лице по бТВ Владислав Горанов, каза
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Неминуемо ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички условия

В предаването „ Лице в лице " по бТВ Владислав Горанов, сподели че неизбежно ще станем членове на еврозоната, когато осъществим всички условия. „ Допусната от нас неточност е провежданата от нас фискална политика. Когато усилваш два пъти за доста къс интервал пенсиите или заплатите в обществения бранш, неизбежно води до инфлация. Тя остана при нас по-дълго поради вътрешни фактори. "

Инфлацията понижава, само че остава по-висока от тази в еврозоната. За декември ние сме близо два пъти с по-висока инфлация, добави той.

По отношение на фикса към този момент нещата наподобяват в рамките. Но има риск от повишение. Да се поддържат огромни дефицити поради по-високите разноски в стопанската система водят до утаяване на един голям запас и са катализатор за инфлацията, заключи някогашният финансов министър.

„ Месецът, в който ЕЦБ ще даде оценка дали сме подготвени да се присъединим в еврозоната. По-вероятно е отговорът да бъде не, поради инфлацията. Аз не преставам да считам, че ръководещите не са уверени от изгодата в еврото. Нито един инструмент не го подчиниха на тази цел. Когато Асен Василев пипне обществените финанси, той работи проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната ", счита Владислав Горанов.

По думите му събираемостта не е добра, тъй като е по-ниска от заложената. „ На мен ми се желае Асен Василев да е прав и на 1-ви януари 2025 година да сме в еврозоната. Можем да желаяме ексклузивен конвергентен отчет за еврозоната, когато сме изпълнили изискванията. Експерти считат, че най-реалистично е това да стане през есента на 2024 година Аз не съм подобен оптимист ", призна той.

„ Може да се наложи Народното събрание отново да пази фиска от финансовия министър ", позволи Горанов.

„ Премахването на таксите на студентите не е добра стъпка. Това са дребни средства, равняващи се на една междинна сметка в механа в Студентски град ", даде образец финансистът.

Горанов разяснява и възможния политически план на президента Румен Радев. „ Това е индивидът, който размаха пестник през 2020 година и унищожи едно работещо ръководство, без да знае какво следва на другия ден. Той се оказа най-успешната сурогатна политическа майка в българския политически живот. Президентът възприе една роля, която никой не можа да му оспори. Да, той има своето място в българския политически живот, само че това, че още в първите си дни на президент му се наложи да ръководи през длъжностен кабинет, обърка визиите му. Той стартира да претендира, че стои на фундамент, представяйки се за монарх, и изравен над българското общество. Ако желае да влезе в политиката ще би трябвало да слезе и да си изцапа обувките ", посочи Горанов.

бТВ, „ Лице в лице "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР