В предаването Лице в лице“ по бТВ Стоян Панчев, каза

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Стоян Панчев, каза
Коментари Харесай

Стоян Панчев: Имаме твърде много пари, преследващи твърде малко стоки и услуги

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Стоян Панчев, сподели че повода за инфлацията както в България, по този начин и в другите страни в Европа е обвързвана с дисаланс сред търсенето и предлагането. Имаме доста пазари, преследващи прекомерно малко артикули и услуги.

След 2020 година, коронавирус и локдауните имаше криза и опашки за безработни у нас, в Европа и Съединени американски щати. За да се спре това, огромните централни банки и държавни управления напечатаха голямо количество пари. Проблемът е, че сега, в който вкараш тези пари в системата с едно закъснение сред 12-24 месеца, те последователно се оттичат в потребителските цени. Това е развой, който следим от началото на 2021 година той се утежнява и о твойната в Украйна, уточни макроикономистът.

В Европа най-високата инфлация е в Естония и Литва, изясни Панев. В Източната дъга на Европа, където има по-ниско ценово ниво и по-бедни стопански системи, инфлацията е по-висока. Това се случва в резултат на това, че сме един общ пазар. Цените се доближават. Това се случва и с приходите. Ако можеш да отидеш да работиш в Испания, то заплатите и у нас ще порастват, добави Панчев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР