В предаването Лице в лице“ по бТВ Иван Шишков, съобщи

...
В предаването Лице в лице“ по бТВ Иван Шишков, съобщи
Коментари Харесай

Иван Шишков: Магистралите ни са като скъпи дънки - с много кръпки и малко дупки

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Иван Шишков, заяви че се водят договаряния за скенер от чужбина, който да сканира трасето на Северната скоростна дъга и да откри положението на пътя без да се копае.

Няма да е рационално да разкопаем всички автомагистрали, ще се опитаме да осигурим по-модерна техника, добави той.

Северната дъга беше четвъртата автомагистрала, която проверихме. След инспекции се оказа, че и лотове на автомагистрала " Тракия " са в неприятно положение Имаше проблеми с качеството и количеството на асфалтовата настилка. При инспекция на автомагистрала " Хемус " в частта от София до Яна се оказа, че тя също е в неприятно положение. Направихме инспекция на автомагистрала " Марица " в един от секторите, където придвижването е затворено, тъй като пътят е пропаднал. Беше открито, че асфалтовата настилка от двете взети проби е надлежно 24 и 25 сантиметра при стандарт 30 сантиметра. Има проблем и със земната основа. Според мен пропадането е в следствие освен на некачествено строителство, само че и на икономисване на материали, съобщи арх. Шишков.

След това стигнахме до Северната дъга, която също е в неприятно положение. Резултатите от пробите там провокираха прочувствени мнения, уточни районният министър, като разгласи, че в отговор на питане от Министерство на регионалното развитие от АПИ са съобщили, че на 8,5-километров сектор от автомагистрала " Хемус " има 235 кръпки, а за 5-километров сектор от Северната дъга има 63 кръпки.

Тези автомагистрали наподобяват на едни скъпи дънки, съвременни, с доста кръпки и с малко дупки, разяснява арх. Иван Шишков.

Гешев изиска информация от Шишков за нередности при построяването и ремонта на пътища

Той бе безапелационен, че пробите от автомагистралите не се вземат за офанзива на политически съперници. Ние не желаеме да имаме съперници, споделяме обстоятелства, те са такива каквито са, акцентира министърът.

Тези пътища би трябвало да се ремонтират, би трябвало да се създадат задачи и да ги ремонтираме не по метода, по който това е правено преди този момент. Трябва да гледаме напред, добави той.

В отговор на въпрос арх. Шишков сподели, че отговорност за строителството носят с изключение на строителният контрол, и строителят, и проектантът. Строителният развой е ясно регламентиран. Има задоволително участници в строителството, които би трябвало да подсигуряват качеството на това строителство, означи той.

Регионалният министър означи, че Северната дъга е строена от консорциум от компании, като има и подизпълнители. Той допусна, че в строителството е взела участие и компанията на задържания и освободен под гаранция на идващия ден предприемач Велико Желев. Неговият юрист реагира на инспекцията. Логично е да се допусна, че неговата компания има присъединяване, съобщи арх. Иван Шишков.

Логично е основният прокурор да прояви интерес към строителните аномалии. В момента, в който получим всички материали, те ще бъдат предоставени както на органите на Министерство на вътрешните работи, по този начин и на прокуратурата. Тези материали ще съдържат данни както за резултатите от пробите, по този начин и за участниците в строителството, уточни министърът на районното развиване и благоустройството.

Ние всички ще платим ремонта на тези автомагистрали. На седмата-осмата година ще платим за съществени поправки, а не за настоящи, както е разумно. Основният проблем през този интервал е неналичието на надзор от страна на възложителя, сподели още арх. Шишков.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР