В предаването Лице в лице по БТВ Богдан Богданов каза,

...
В предаването Лице в лице по БТВ Богдан Богданов каза,
Коментари Харесай

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да договори и достави на България петрол на възможно най-добри цени

В предаването „ Лице в лице " по БТВ Богдан Богданов сподели, че причините им са били чути и беше признат един реален период по отношение на дерогацията за импорт на съветски нефт.

Взехме решение да подготвим причини, които държавното управление преглежда в последния месец. Чухме разнообразни отзиви, само че в последна сметка ние изискахме разбор от специалисти в съответната сфера и другите държавни инстиртуции. Нашето решение е да предложим един реален период, който е в полза на потребителите и на българската страна, съобщи Богданов.

В последната година не беше направен никакъв проект за прекосяване на " Лукойл " към неруски нефт. Аз чаках, че подобен проект е възложен от " Лукойл " още на служебния кабинет. Не знаехмае по какъв начин " Лукойл " си показва че ще работи този стратегически за страната ни актив, уточни икономическият министър.

Срокът от една година е реалистичният период, базирайки се на пазарна динамичност, достъп до първични материали и период на доставка на първични материали. Целяхме рисковете за България да бъдат елеиминирани. " Лукойл " би трябвало да контракти и достави на България нефт на допустимо най-хубави цени, акцентира Богдан Богданов.

Срокът е съгласуван с това какви количества и по кое време могат да се доставят, с индустриалния цикъл и с логистичните детайли. Ако " Лукойл " не съблюдава проекта, който е по закон, ще търпи наказания. В закона се споделя не просто, че има график и наказания, а че рафинерията би трябвало да поддържа потенциала си от последните 5 година Искаме този стратегически актив за България да работи на оптимален потенциал. Другото, което споделяме на " Лукойл ", е - би трябвало да започнете да плащате налозите си в България. Те заплатиха 89 млн. лв. налог поради дерогацията. До края на година чакаме да платят още 270 млн. лв., разяснява министърът.

Държавният интерес е безусловно предпазен, както и ползата на потребителите, с цел да може в България да има оптимални цени на горивата, добави той.

" Лукойл " би трябвало да съблюдава законите. Ако това не се случи, страната може да поеме надзор над рефинерията и нейните активи. Има механизми, в случай че се наложи, страната има опция да поеме оперативния надзор, увери Богданов.

По думите му инфлацията се намалява и сега е на равнища към 7,7% на месечна база. Надявам се следващата година инфлацията да продължи да пада, означи министърът на стопанската система.

Според него зааплатите и стандартът на живот у нас се покачват.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР