В предаването Лице в лице по БТВ Андрей Цеков, каза

...
В предаването Лице в лице по БТВ Андрей Цеков, каза
Коментари Харесай

Андрей Цеков: Договорът с кухото предприятие „Автомагистрали” е незаконеn

В предаването „ Лице в лице " по БТВ Андрей Цеков, сподели че главната задача на един министър на районното развиване е да влага в инфраструктура по един транспарантен метод. „ Случаят с Автомагистрала „ Хемус " е, че при сключването на инхаус поръчките е заобиколен законът за държавните поръчки. Договорът с кухото дружество „ Автомагистрали " е противозаконен. "

Отговорните длъжностни лица следва да си понесат отговорността. 5 година по-късно няма поета отговорност.

Едно от първите дейности, които аз започнах, когато встъпих в служба, бе да ревизира подписаните контракти. Оказа се, че са изтекли исковете за унищожаемост по отминалост през 2022 година Истината е, че никой не е имал политическата увереност да подведе отговорните под отговорност, изясни той.

„ В страната е останало наследството на незаконосъобразните възлагания. Какво можем да създадем в този момент с тях? Да ги прекратим, само че това се прави, в случай че някоя от страните не си извършва отговорностите. Ние в този момент или би трябвало да продължим да строим автомагистралата по тези контракти или да ги спрем. В този случай ще стартират редица правосъдни каузи. Договорите са подписани на по-високи цени за материалите. Сега обаче тези цени са доста по-скъпи. Обмисляме да предложим следното: Частните компании да поемат гаранция за осъществяването на обекта за 7 година след довеждане докрай на обекта. По този план са платени задатък от 1 милиарда ние ще предложим да се индексират и да се закупят материали по новите цени, което би оскъпило плана с към 30%. Строителните материали са 50% от цената на обекта. Аз персонално смятам, че предвид на обстоятелството, че няма по какъв начин да желаеме унищожаемост на тези контракти, обществото има изгода да бъдат построени най-малко първите прави на автомагистралата, а строителството да продължи час по-скоро. Сега е моментът да решим дали ще строим Автомагистрала Хемус заносъобразно и бързо ", уточни министър Андрей Цеков.

Той бе безапелационен, че практиката да се разпореждат публични поръчки незаконосъобразно завършва. „ Моята цел е сдружението Автомагистрали да стане прожект управител, по модел на Германия за ръководство на огромни инфраструктурни планове. Сега те имат потенциал да вършат пътни поправки, само че нямат фрагменти ", призна районният министър.

„ Разплатени са всички остарели отговорности към пътностроителния отрасъл от министър Шишков. В страната постоянно е имало пари, само че не е имало тактика. Ние нямаме подготвени инфраструктурни планове, които да бъдат създадени. Нямаме оповестени публични поръчки. Тази система е поддържана изкуствено и да става всичко на мрачно. 2,6 млн. за съществени поправки, а за нови поправки 261 000 лв.. Тоест в страната не се строят пътища. Моята персонална цел е да тръгнат замразените планове ", сподели Цеков.

„ Превозвачите стачкуват ненапълно основателно. Първата причина е, че пътищата ни са неприятни и втори - с тях не е извършен разговор. Те би трябвало да схванат, че с цел да има положителни пътища би трябвало да има взаимност. Те са ползватели на пътищата. В момента жителите заплащат за пътната поддръжка ", сподели районният министър във връзка митингите на превозвачите поради скока на ТОЛ таксите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР