В празничния ден на просветата и културата 24 май бяха

...
В празничния ден на просветата и културата 24 май бяха
Коментари Харесай

Връчиха наградите Питагор

В празничния ден на просветата и културата 24 май бяха раздадени премиите за значителен принос в региона на науката „ Питагор “. Официалната гала бе излъчена по БНТ1.

С премиите на министъра на образованието и науката за принос в науката „ Питагор “ се удостояват български учени и научни колективи. Наградите са една от главните действия в Националната тактика за развиване на научните проучвания 2017-2030 за стимулиране на учените към значими научни достижения и реализация на резултатите от фундаменталните и приложни научни проучвания.

От 2003 година Министерството на образованието и науката връчва оценки на учени, научни колективи и организации за достижения в региона на науката и технологиите, избрани от авторитетно жури, формирано от предходни носители на премията.

Гост на церемонията са проф. Николай Денков, член-кореспондент на Българска академия на науките и министър на образованието и науката, който произнесе приветствена тирада.

Авторитетното жури с ръководител проф. Костадин Костадинов отличи ярки персони, млади гении, положителни екипи в региона на науката в общо 6 категории:

Голяма премия „ Питагор “ за млад академик

Заради мощната конкуренция тази премия бе връчена на двама млади учени - доктор Венелин Тодоров и Мария Ивановска.

Д-р Венелин Тодоров е основен помощник в Института по математика и информатика при Българска академия на науките. Той работи интензивно в области като квантова механика, изкуствен интелект, финансова математика, екология и други. Постиженията му са свързани с приложение на математиката в други науки. математическо осведомително моделиране, както и моделиране на комплицирани системи.

Доктор Мария Ивановска е основен помощник по клинична имунология в Медицинския университет в Пловдив, пази дисертация на тематика имунологична реактивност при изострен и продължителен стрес и работи интензивно в тази сфера. Получените резултати от нейното проучване намират клинично приложение за диагностика на изострен и продължителен стрес и измененията, които настъпват в имунната система.
 Връчиха премиите

Награда „ Питагор “ за теоретичен колектив с сполучлива употреба и трансфер на научни резултати в интерес на промишлеността и/или обществото

Тази премия получава и единственият номиниран - Висшето военно учебно заведение " Никола Вапцаров " - Варна.

Научният колектив на висшето военноморско учебно заведение сплотява 32 учени, които работят в региона на употребата и прехвърлянето на научни резултати в интерес на морската промишленост и трансформацията на морския бранш. Усилията на висшето военноморско учебно заведение са ориентирани към създаване на научна инфраструктура и образуване на софтуерно издържани проучвателен екипи.
 Връчиха премиите

Награда „ Питагор “ за решение на публични провокации

Достоен лауреат на тази премия стана професор лекар Ивайло Търнев.

Проф. Търнев завежда клиниката по нервни заболявания към Университетската болница Александровска и е началник на експертен център по генетични нервни и метаболитни заболявания, ръководител на Българското сдружение по нервно-мускулни болести.

Професор Търнев работи в региона на публичното опазване на здравето и възстановяване достъпа на уязвими малцинства до по-добро опазване на здравето. Той вкарва и утвърждава специалността здравен посредник в България. Разработва и осъществя стратегии за ранна диагностика на разнообразни болести.
 Връчиха премиите

Награда „ Питагор “ за теоретичен пробив

В категорията пробив в науката бяха номинирани:

Гл. ас. доктор Цветан Василев от Софийски университет " Св. Климент Охридски ", който изследва историческия етюд на архиепископ Петър Богдан Бакшич, францискански духовник и мисионер, създател на първата българска история от новото време, а резултатът от изследванията на доктор Цветан Василев е оповестен в двутомник в края на 2020 година.

Стойчо Язаджиев, професор във Физическия факултет на Софийския университет Свети Климент Охридски както и в Института по математика и информатика при Българска академия на науките, резултатите от работата на професор Язаджиев отварят прозорец към нов клон в теоретичната астрофизика и в частност физиката на черните дупки.

Светла Данова, професор и началник на лаборатория " Микробна генетика на млечнокисели бактерии и пробиотици " в Института по микробиология при Българска академия на науките, член на интернационалната мрежа на института Пастьор, Париж. Откритията на професор Данова ни дават опция освен да запазим вековните си обичаи, подсигурили здраве и дългоденствие на генерации българи, само че и да създадем цяла нова палитра от лечебни профилактични и здравословни съставки в препарати и хранителни добавки.

Наградата в тази категория е връчена на професор Светла Данова от Института по микробиология " Стефан Ангелов ".
 Връчиха премиите

Награда „ Питагор “ за компания с най-вече вложения в научна активност и развиване

За повторно премията в тази категория получава компанията " Комак Медикъл " с създател и изпълнителен шеф доктор Милен Врабевски. Екипът на компанията работи пет години, търсейки на нови решения на здравни и публични провокации, свързани с дихателната система на индивида.
 Връчиха премиите

Голяма премия „ Питагор “ за повсеместен принос в развиването на науката

В тази категория номинираните бяха:

Доцент доктор инж. Александър Крумов от Института по микробиология „ Стефан Ангелов “, работи в региона на биотехнологиите, очистката на отпадни води и потребление на водорасли за решение проблемите на световното стопляне.

Проф. дхн Людмил Антонов от Института по електроника към Българска академия на науките. Работи в региона на молекулярната спектроскопия, употребена за бърз надзор на храни питиета и етерични масла, сухи дроги и лекарствени средства, тези системи за разбор и надзор са употребявани за експресен недеструктивен разбор на сушени български билки, български виновност и ароматични артикули от българската маслодайна роза. Разработил е неповторима методология за разбор на комплицирани равновесни системи с приложение при дизайна на нови функционални материали във високите технологии за основаването на нови биологично дейни молекули.

Голяма премия „ Питагор “ за повсеместен принос в развиването на науката получи професор Людмил Антонов.
 Връчиха премиите

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР