В празничния ден БНТ ще ви разкаже за най-четящото дете

...
В празничния ден БНТ ще ви разкаже за най-четящото дете
Коментари Харесай

За 1 година: Четвъртокласничка от Благоевград е прочела над 150 книги

В празничния ден Българска национална телевизия ще ви опише за най-четящото дете на Благоевград. Това е четвъртокласничката Мария, която за последната година е прочела над 150 книги от библиотеката в града. След дни на Мария следва да показа пред аудитория и своята първа авторска книга.

Мария не брои книгите, които е прочела. Разказва, че четенето е едно от обичаните ѝ занимания. За това и всяка седмица заема нова книга от Регионалната библиотека в Благоевград.

" На мен съвсем всички книги, които съм прочела, доста ми харесват, нямам обичана книга. Това е едно от обичаните ми занимания. В момента чета " Пърси Джаксън и боговете на Олимп “, описа четвъртокласничката.

" Нашата Мария си е нашата Мария, най-четящото дете. Всичко знае, кое къде се намира, вижда, когато вършим някакви промени, знае на всяка брошура къде ѝ е мястото, извънредно любознателна, съвсем всичко е изчела. Тя ни е по този начин тласък да зареждаме нови книжки, да търсим нещо ново, като пристигна, да има с какво да я зарадваме”, изясни Християна Джельова от библиотеката.

" На мен дори ми е необичайно, когато тя учи, и ѝ кажа да си почине и тя взима книжката и продължава да чете. И аз ѝ споделям, нали би трябвало да си почиваш и тя ми споделя: " мамо, аз по този начин си почивам “. Това е доста чудно по какъв начин по този начин може да почива едно дете, откакто е чело толкоз доста и по този начин да си почива”, показа майката на Мария Илонка Христова.

От близо две години четвъртокласничката написа и своя лична книга.

" Просто един ден се замислих по какъв начин хората стават писатели и попитах мама дали мога да стана и аз писателка, мама сподели, че може, и започнах да се пробвам да пиша”, изясни Мария.

" Някой път, както учи и ми споделя: “мамо, написа ми се “. И аз групирам от бюрото учебниците, оставям ѝ тетрадката, моливчето, гумичката и тя стартира да написа, тя се трансформира, тя става напълно различен човек, усмихната, просто си има ентусиазъм и си написа. Във всеки един миг може да пристигна вдъхновението, няма избрани дни, друго е”, добави майка ѝ.

Първата си брошура Мария е посветила на животните. В нея тя споделя смешни случки, тъжни моменти и радостни прекарвания на три котета и едно куче.

" Отиват на разнообразни места, постоянно пътешестват”, описа четвъртокласничката.

Българска национална телевизия: Послушни ли са от самото начало?

" Не постоянно, през множеството случаи вършат пакости”, отговори Мария.

Историите на Мими, Йоши, Лиза и Моби ще бъдат отпечатани напълно скоро и ще бъдат показани от Мария първо в Регионалната библиотека в Благоевград.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР