В правото има едно правило - форсмажор, на български се

...
В правото има едно правило - форсмажор, на български се
Коментари Харесай

Михаил Константинов обясни как са разбили машинния вот в Холандия

В правото има едно предписание - форсмажор, на български се превежда непреодолима мощ. Може в закона да се запише, че слънцето ще изгрява от запад, само че то не може да изгрява от запад. Тоест изрично българска компания, освен нашата, не може да създаде тези машини - в никакъв случай не е правила такова нещо, няма и по какъв начин да го направи. Това сподели пред OFFNews Михаил Константинов - ръководителят на Управителния съвет на държавното сдружение " Информационно обслужване " АД, на проведена от него национална конференция на тематика " Изборни системи ".

Коментарът му бе по отношение на препоръчаните от депутати от ръководещата коалиция промени в Изборния кодекс, които лимитират машинното гласоподаване и отсрочват за неопределен срок въвеждането на електронно такова.

В законопроекта на ГЕРБ и " Обединените патриоти " е записано и името на съответна компания, която ще би трябвало да се грижи за обезпечаването на машините за гласоподаване - това е точно " Информационно обслужване " АД.

Според депутати от опозицията това е юридически парадокс. Вносителите обаче стимулират записването на съответна компания в закона с това, че по този метод няма да се основават предпоставки за деформиране на изборния резултат.

Въпреки че съгласно законопроекта сдружението ще създава машините, съгласно Михаил Константинов това не е допустимо.

" Има компании, които създават машини - в случай че страната желае подобен тип гласоподаване, да ги купи и да ги популяризира. " Информационно обслужване " е компания, която изнася програмен продукт. Представете си, в този момент сте добър програмист и някой идва и ви хвърля една група детайли и елементи и ви дава един поялник. И ви споделя да сглобите айфон ", разяснява Константинов.

По негови думи българските експерти биха могли да се погрижат за софтуера, защото машините са елементарно програмируеми. Според него обаче напълно различен въпрос е и дали въобще има потребност от въвеждане на машинно гласоподаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР